Aké máte svedomie (Jaké máte svědomí, 1987)

Ernest Weidler. Rozhlasový feature. Hudební dramaturgie Katarína Cútová. Zvuková a technická spolupráce Táňa Ďurišová, Ľuboš Klásek, Ľubomír Macko. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Ida Rapaičová, Dušan Jamrich, Jám Mistrík, Peter Rúfus, Róbert Rott, Ivan Šándor.

Připravil Československý rozhlas Bratislava v roce 1987 (46 min.). Repríza 12. – 18. 1. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šenc, Martin: Významní rozhlasoví tvorcovia. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 8. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň sme sa na Litere ponorili hlbšie do rozhlasovej histórie a vybrali sme pre vás ukážku tvorby troch významných rozhlasových tvorcov. Náš program bude patriť Osvaldovi Záhradníkovi, Elene Antalovej a Ernestovi Weidlerovi. Osvald Záhradník bol významný slovenský dramatik, ktorého hry zmizli po novembri 1989 z javísk divadiel, no vo svete ho hrať neprestali. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1968, hry si sám aj režíroval. Môžete sa tešiť na jeho Sólo pre bicie (hodiny), Poznanie a štvordielnu dramatizáciu Galéria osamelých hráčov minigolfu. Elena Antalová je autorkou viac ako tridsiatich rozhlasových hier a výherkyňou desiatok významných odborných ocenení. Vysielame od nej hru Blondínkam to pristane a Kurz varenia. Ernest Weidler je významný autor rozhlasových fíčrov. Vysielame dva – Ticho (ktorý je vrcholom Weidlerovej tvorby) a fíčer Aké máte svedomie? (…)

Pokoj, vyrovnanosť duše, spánok bez nočných môr. Takmer každý – aspoň občas – túži po chvíľach, ktoré možno nazvať komornou hudbou života. Bez mračien, bez vírenia bubnov, bez blýskania. Pravda, tieto chvíle neprichádzajú ľahko a zriedkakedy zadarmo, najmä ak majú mať hlbokú ľudskú hodnotu. Je tu totiž svojrázny filter: svedomie…“ Tak začína posledná relácia, ktorú vám tento týždeň ponúkneme. Je to ďalší jedinečný umelecký dokument legendy rozhlasových fíčrov, Ernesta Weidlera. Bude o svedomí v nás a má názov Aké máte svedomie? Účinkujú Dušan Jamrich, Ján Mistrík, Ida Rapaičová, Peter Rúfus, Robo Roth a Ivan Šándor.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)