Místa utrpení a vzdoru (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Ing. Václav Šindelář, Dr. Jana Horváthová, Adolf Káša.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 1. 5. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 60 (30 min.). Repríza 30. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Místa utrpení a vzdoru. In web ČRo 1. 5. 2011 (anotace). – Cit.: Za pár dní tomu bude již 66 let od skončení druhé světové války. Strašlivou daň za ni zaplatila i tak malá země, jako je ta naše.

Odhaduje se, že někdejší Československo, včetně Podkarpatské Rusi, ztratilo v letech 1939–1945 víc než čtvrt miliónů lidí. Co se týče protektorátu Čechy a Morava, historici odhadují, že válka vzala životy minimálně 122 000 lidem. Do tohoto počtu však nejsou zařazeni lidé, kteří zahynuli například při leteckých bombardováních.

Co je však pro většinu lidí překvapující, je skutečnost, že v tak malé zemi, jako je Česká republika, stihli němečtí nacisté vybudovat stovky koncentračních a jiných táborů, včetně věznic. Je to vpravdě ohromující číslo – 2 124. Na většinu z těchto míst jsme u nás už dávno zapomněli. A přece tu umírali muži, ženy, dokonce i děti, nejenom od nás, ale i z dalších evropských zemí.

Další pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství… nás seznámí nejenom se známými, ale také i s některými neznámými místy dávného utrpení a vzdoru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)