Útěk z Leopoldova (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl. Dramaturgie Bronislava Janečková. Zvukový mistr Tomáš Gsölhofer.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 29. 5. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 64 (30 min.). Repríza 23. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 12. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Útěk z Leopoldova. In web ČRo 29. 5. 2011 (anotace). – Cit.: V dobách společného státu Čechů a Slováků patřila pevnost v Leopoldově k nejlépe střeženým věznicím v Československu.

Koncem 40. a v průběhu 50. let tu byly soustředěny stovky politických vězňů, odpůrců režimu, který u nás zavládl po 25. únoru 1948. Patřili mezi ně i mnozí z těch, kteří v době druhé světové války nasazovali za tuto zemi své životy – ať už jako letci či příslušníci výsadkářských či pozemních jednotek. Všichni snili o tom, že se jim z pevnosti přece jen jednou podaří uprchnout. Neměli však šanci; každý takový pokus byl již předem určen k nezdaru. Ovšem bývalého bojovníka z východní fronty Pravomila Raichla pevnostní valy leopoldovské věznice nezastavily.

Poslechněte si jeho neuvěřitelný příběh. Příběh odvážného muže, který se po letech znovu vrátil do Leopoldova, aby se vydal po stopách svého dávného útěku a pokusil se najít lidi, kteří mu tehdy, často i s nasazením svých životů, pomáhali.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)