Evropa a my 1/5 (2007)

Jiří Bílý. Čím jsou a byli a co znamenají Češi v Evropě?

Připravil Český rozhlas v roce 2007 (5 x 50 min.).

Pozn.: Dokumentární cyklus Evropa a my je volným pokračováním cyklu Habsburkové a české země. Jeho autor – doc. Jiří Bílý – se v něm zamýšlí nad místem a významem prostoru označovaného jako České země v proměňujícím se a kontroverzním evropském prostoru. Důraz klade na bilaterální vztahy českého národa a státu k jednotlivým evropským mocnostem i menším evropským státům. Dozvídáme se o našich vzestupech i pádech, o roli, kterou jsme v různých historických etapách Evropě hráli. Z historického poznání a zhodnocení této role vlastně vyplývají úkoly, které nás čekají v nové Evropě.

První část se pokusí orientovat posluchače v pojmu Evropa národů.

Druhý díl našeho cyklu o Evropě a o místě, jaké v ní zastává český stát, má titul Evropa velmocí. Jiří Bílý v něm přibližuje vývoj evropských mocností – především Francie, Anglie a Německa a jejich vliv na utváření mezinárodních vztahů na kontinentě.

Třetí část dokumentárního cyklu Jiřího Bílého „Evropa a my“ nese podtitul Evropa Slovanů. Seznámí nás s místem a významem slovanských národů v historii Evropy a s jejich příspěvkem k evropské kultuře.

Čtvrtá část dokumentárního cyklu Jiřího Bílého „Evropa a my“, s podtitulem Evropa Čechů, se zabývala rolí Čechů v historii Evropy.

Již popáté se sejdeme u pořadu z cyklu Evropa a my. Jeho autor docent Jiří Bílý nám tentokrát představí události a osobnosti, které charakterizovaly role a vztahy Čechů a Rusů na jevišti evropských dějin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)