Delfínový kabinet (2011)

Příběh unikátního barokního sekretáře v zámku Hluboká nad Vltavou, který zřejmě vlastnoručně restauroval spisovatel Adalbert Stifter. Připravila Hana Soukupová.

Natočeno 2011. Premiéra 7. 5. 2011.

Pozn.: Příběh unikátního barokního sekretáře v zámku Hluboká nad Vltavou, který zřejmě vlastnoručně restauroval spisovatel Adalbert Stifter. Jeden z nejzajímavějších kusů nábytku ze státního zámku Hluboká, barokní intarzovaný kabinet zvaný podle tvaru svého bohatě řezbovaného podnoží „delfínový“, byl do sbírek objektu získán Marií Eleonorou Schwarzenbergovou z pozůstalosti spisovatele Adalberta Stiftera. Po spisovatelově tragické smrti rozprodala totiž jeho manželka Amálie veškeré Stifterovy osobní věci. Kněžna Marie Eleonora Schwarzenbergová , která byla se spisovatelem v osobním kontaktu, si po zakoupení umístila pozoruhodný kabinet, podrobně popsaný Stifterem v románu „Pozdní léto“, do své pracovny v prvním patře hlubockého zámku.

Delfínový kabinet, vrcholně barokní sekretář z konce 18. století, získala kněžna Eleonora z pozůstalosti spisovatele Adalberta Stiftera. Tomu byl kabinet natolik vzácný, že se jeho podrobný popis objevil v Stifterově románu Pozdní léto.
Na jaře 2009 bylo dokončeno kompletní restaurování kabinetu panem Václavem Vondráčkem. Kromě řady zajímavých nových poznatků nám otevřelo také několik otázek, které nebyly ještě definitivně zodpovězené.“Restauroval kabinet sám jeho původní majitel spisovatel Adalbert Stifter?“ „Jaké restaurátorské zásahy proběhly za doby kněžny Eleonory?“ To jsou některé z otázek, na které se přednášející pokusí nalézt odpověď.
Kabinet byl již od počátku kněžnou určen pro vybavení právě rekonstruovaného schwarzenberského sídla na jihu Čech, zámku Hluboká. Kněžna Eleonora se při vybavování interiérů velmi aktivně uplatňovala, upravované interiéry byly pečlivě doplňovány novými předměty, které se nakupovaly tak, aby jednotlivé kompozice vhodně podtrhly a doplnily. Jedním z těchto „klenotů“ byl právě Delfínový kabinet, který byl umístěn do kněžniny pracovny, nazývané také Čítárna.
Na počátku 20.století se kabinet přestěhoval do tzv.“Oblékárny“, malého pokoje u Ložnice kněžny Eleonory, kde svým umístěním vedle dveří vynikl při příležitostných prezentacích interiérů veřejnosti. V této místnosti se prezentuje i dnes (při návštěvě zámku volte prohlídkovou trasu A).
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)