Zajatci bílé smrti (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, polárník Václav Sůra, novinář Stanislav Bártl, Pavel Fleischhans. Ue záznamu hovoří akademik prof. František Běhounek.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 12. 6. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 66 (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Zajatci bílé smrti. In web ČRo 12. 6. 2011 (anotace). – Cit.: Nemáme velehory, nemáme moře a přesto jsem národem dobrodruhů. Češi dobývali oceány, neprobádané džungle, putovali pouštěmi a všude prožívali ta nejneuvěřitelnější dobrodružství.

Také ale nevídaná dramata, kdy šlo o život. A tak je tomu i dnes. Uznávaný český polárník Václav Sůra o tom ví své. Před časem připravil mimořádnou sportovní expedici. Rozhodl se totiž, že v zemi věčného ledu a sněhu uctí, jedinečným sportovním výkonem, jiného Čecha, který tu kdysi prožil jednu z největších polárních a lidských tragédií. Tragédií, která ve své době vyburcovala doslova celý svět a dodnes se o ní píší knihy, točí se o ní filmy.

U nás je to dnes téměř zapomenutý muž. Svět ho však dodnes obdivuje. Jako polárníka, jako světově uznávaného vědce, jako radiologa. V roce 1928 prožil, se vzducholodí Italia, dramatické ztroskotání a následně boj o holé přežití. Stanislav Motl se pokusil dávnou tragédii rekonstruovat. Také s pomocí již zmíněného českého polárníka Václava Sůry, který se, desítky let po dramatických událostech, vydal, pouze na lyžích, do míst, kde se kdysi dramatické události odehrály.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)