Otazníky – Julie a její skok do samoty (2007)

Alena Zemančíková. Julie, narozená v roce 1978, patří do generace, jejíž život byl poznamenán listopadem 1989. Dokument o znovushledání matky s dcerou, která před více než deseti lety odešla z domova. Dramaturgie Jitka Škápíková.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2007. Premiéra 7. 1. 2008 (ČRo 2 Praha, 21:05 h.). Vítězný pořad z rozhlasové přehlídky Report 2008. Ke stažení zde. Repríza 30. 10. 2011 v cyklu Přemýšlení mikrofonem pod názvem Julie a její skok do tmy; 26. 7. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h).

Lit.: Zemančíková, Alena: Julie a její skok do samoty. In web ČRo Olomouc, duben 2011 (článek). – Cit.: Julie (1978) patří do generace, jejíž život byl poznamenán převratem v listopadu 1989, celou tou velkou společenskou změnou, která s sebou přinesla úplně nové skutečnosti. Ve společenské paměti je listopad uložen jako věc týkající se studentů, jenže převrat se dotkl i těch, na něž se zapomíná – tehdejších dětí.

Juliini rodiče patřili k poněkud nepřizpůsobivým a životním stylem alternativním občanům, které normalizační režim mírně, ale soustavně šikanoval. Byla vychovávána k velké samostatnosti a zvykla si na to, že se liší. Když se po převratu společenský statut rodiny zvýšil, nikoho nenapadlo, že někdejší nonkonformitu budou děti hledat nikoli v nabídce, jakou přinesla revoluce jejich rodičům, ale v alternativní nabídce života bez zodpovědnosti a s drogami. Julie brala drogy od čtrnácti let, prošla léčbou i psychoterapií, v osmnácti odešla z domova a v devatenácti zjistila, že čeká dítě.

V tu chvíli se její život zcela změnil a začala se chovat jako zodpovědná matka. Zůstala jí i poté, co se dítě narodilo a co se rozešla s jeho otcem. Julie dokázala nemožné – našla si byt a práci, na zapadlém venkově sama vychovávala dceru a k tomu si léčila zdravotní následky své dřívější drogové existence. Musela začít úplně od začátku a získat alespoň nějakou kvalifikaci – ze všech škol, na kterých studovala, se kdysi nechala vyhodit. Žila velice těžký a po všech stránkách náročný život a trvala na tom, že ho zvládne sama, bez pomoci rodičů. Kategoricky odmítla vrátit se domů.

Dokument Aleny Zemančíkové „Julie a její skok do samoty“, je prostým rozhovorem, v němž Julie poprvé nahlas formuluje, co v jednotlivých svých životních obdobích cítila, po čem toužila a čemu se vzpírala. Její zpověď je zprávou o síle i vratkosti rodinných vazeb a zároveň příběhem o snad nejdelší možné cestě k cíli. Juliina cesta k samostatnosti začala hlubokým skokem do samoty.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)