Ecce homo – Jiřina Šejbalová (2011)

Radiodokument o významné české herečce připravil Libor Vykoupil.

Nastudovalo Brno v roce 2011. Premiéra 23. 8. 2011 (ČRo Brno, 6 min.).

Lit.: Vykoupil, Libor: Ecce Homo – Jiřina Šejbalová. In web ČRo Brno, srpen 2011 (článek + pořad ke stažení). – Cit.: Před třiceti roky zemřela v Praze paní Jiřina Šejbalová, herečka a dáma vysokých morálních hodnot. Přesvědčila o tom své publikum, když s kyticí v ruce stanula v čele zarmouceného zástupu při rozloučení s Janem Palachem.

A tak se stalo, že Národní umělkyně od roku 1965 dostala v roce 1969 poslední roli a Národní divadlo se s ní brzy nato rozloučilo. Odešla do penze a jen občas si na ni ještě vzpomněla televize a film. Když Jiřina Šejbalová v tichosti a osamění odešla, bylo jí 75 let.

Jiřina Šejbalová pocházela z pražské středostavovské rodiny. Jeden dědeček měl sochařskou dílnu, druhý byl operním korepetitorem. Tatínek vystudoval mnichovskou akademii výtvarných umění a hrál na několik hudebních nástrojů. Maminku zase okouzlovala lahodně znějícím sopránem. Jiřina se tedy přihlásila na konzervatoř, kde vystudovala v letech 1920-25 operní zpěv u profesorky Doubravky Branbergerové. Dva roky pak navštěvovala dramatické oddělení. Mezi jejími spolužáky najdeme zvučná jména Jaroslava Ježka, Jiřího Frejky či Emila Františka Buriana. Hned po absolutoriu v roce 1927 úspěšně pohostinsky vystupovala v opeře Státního divadla v Brně, kde úspěšně zpívala sopránové role Musetty v Bohémě a Barčy v Hubičce. Brno jí nabízelo trvalou smlouvu, ale s tím, že by účinkovala i v operetě, a tak se Jiřina Šejbalová rozhodla k návratu do Prahy.

Tady její další dráhu určilo setkání se spolužáky Frejkou a Burianem, kteří provozovali divadélko Dada. V revui Dona Kichotka okouzlila svým komplexním výkonem Prahu natolik, že se noviny rozplývaly: „Slečna Šejbalová, jedno z nejpřitažlivějších děvčat v Praze, krásně rostlé, má, co u nás nemá mnoho jevištních zjevů – umění zacházet s publikem“. Tady si ji vyhlédl K. H. Hillar, který tak dlouho naléhal, až mu posléze kývla na přestup do Národního, kterému pak zůstala věrná dlouhých 43 let. Na konci 30. let a v době protektorátu se z lehkomyslných a koketních žen ve společenských hrách přehrála k velkým tragickým rolím a plynule pak do rolí nervózních, životem často zklamaných žen. Svůj temperament však i ve vyšším věku projevila v komických postavách.

Podobně ve filmu od zapomenutého (a naštěstí ztraceného filmu) z roku 1929 Hanka a Jindra pokročila Jiřina Šejbalová k pozoruhodnému snímku Ze soboty na neděli a pak k detektivní Záhadě modrého pokoje. Filmaři doufali, že konečně objevili českou ženu vamp a prosazovali označení Česká Marlene Ditrichová. Její pěvecký projev skutečně leckdy připomínal zpěv hvězdných vampů, měla krásně sytý, podmanivý hlas, s nímž si mohla dovolit u firmy Esta nazpívat i píseň Opona padá z filmu Sobota známou jinak z interpretace Jiřiny Salačové. Zpívala populární šlágry s orchestry R. A. Dvorského, S. E. Nováčka, Jaroslava Ježka nebo Emana Fialy. Za války se Jiřina Šejbalová provdala za významného advokáta Jaroslava Pipka, o něco mladšího, ale nežárlícího na svět umělců a zcela oddaného.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)