Utajení polárníci (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl a Stanislav Bártl.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 4. 9. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 70 (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Utajení polárníci. In web ČRo 4. 9. 2011 (anotace). – Cit.: Roald Amundsen, Robert Scott, Umberto Nobile, Salomon August Andreé a celá řada dalších. Svého času prokázali mimořádnou odvahu – to když se rozhodli dobýt jižní nebo severní pól. Magické body, po jejichž dosažení dychtily celé generace.

Zatímco v případě jižního pólu víme, že tohoto bodu dosáhl, jako první, v roce 1911 Nor Roald Amundsen, u severního pólu je to jiné. V knihách se píše, že severního pólu dosáhli jako první Američané Frederick Cook v roce 1908 či Robert Peary o rok později. Ukázalo se ale, a to docela nedávno, že tomu tak nebylo. Kdo tam tedy byl opravdu první? Vše nasvědčuje tomu, že to byli členové jedné utajené expedice.

Při pátrání po osudech této záhadné výpravy si Stanislav Motl pozval odborníka na slovo vzatého, českého polárníka a spisovatele Stanislava Bártla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)