Lodě piráta Vikiho (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.  Redaktor Daniel Moravec. Režie Vladimír Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, František Ptáček, Luboš Změlík, Robert Kopáč, Vladimír Lalák, Jindřich Vodička, Ivan Pilip.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 11. 7. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Lodě piráta Vikiho. In web ČRo 11. 9.  2011 (anotace). – Cit.: Málokdo si dnes ještě uvědomuje, že ještě docela nedávno vlastnila naše země několik desítek zaoceánských plavidel. Lodě jako Republika, Košice, Lidice, Třinec, Morava a mnohé další přinášely každoročně miliardové zisky a čeští námořníci byli obdivováni a respektováni po celém světě.

Lodě plující pod naší vlajkou absolvovaly cesty okolo světa, přepravily desítky milionů tun nejrozmanitějšího materiálu. Svého času jsme měli, mezi státy, které nemají moře, největší námořní flotilu a nechali za sebou i takové země, jakými jsou například Švýcarsko či Rakousko.

V pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství … bude Stanislav Motl pátrat v dávné i nedávné minulosti naší námořní plavby, vzpomínat na námořníky, kteří šířili slávu naší země po světových mořích a oceánech. Především ale bude hledat odpověď na zásadní otázku: „Co se stalo, že Česká republika, která ještě nedávno patřila k námořním velmocem, nemá dnes jednu jedinou námořní loď. Co se s našimi zaoceánskými plavidly stalo? A kde jim je dnes konec?“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)