Cesta do hlubin profesorovy duše (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, dr. Vilém Pruner.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 16. 10. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Cesta do hlubin profesorovy duše. In web ČRo 16. 10. 2011 (anotace). – Cit.: Není snad člověka, který by neznal filmy jako Cesta do hlubin študákovy duše či Škola základ života.

Přestože od vzniku těchto snímků uplynula již dlouhá desetiletí, stále je sledujeme, stále se při nich dobře bavíme. Už méně lidí však ví, kdo byl člověk, bez kterého by tyto filmy nikdy nemohly vzniknout. Kdo vlastně byl spisovatel, podle jehož knih mohly být tyto filmové snímky natočeny? Odpověď zní: Jaroslav Žák. Středoškolský profesor, skvělý sportovec a především věčně mladý člověk, který pronikl k studentově duši tak, jak se to podařilo málokomu.

Soukromý život Jaroslava Žáka nebyl ani trochu idylický. Humor, který tak rád a nezištně ve svých knihách rozdával, jakoby se jeho vlastnímu životu, zejména po roce 1948, vyhnul velkým obloukem.

V cyklu Stopy, fakta, tajemství… budeme pátrat po osudu Jaroslava Žáka s pomocí jeho bývalého studenta a později také herce, pamětníka zlaté éry filmového Barrandova, Wiléma Prunera.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)