Šťastný Harry (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Helena Fantlová, František Müller, dr. Vilém Pruner, Ilja Burian, ze záznamu Oldřich Kaiser a Jiří Lábus.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 23. 10. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Šťastný Harry. In web ČRo 23. 10. 2011 (anotace). – Cit.: Mnozí z nás ten film určitě znají. Televize ho čas od času reprízuje a snímek má pokaždé velký úspěch. Mimo jiné také proto, že tu doslova excelují zejména tři herci: Jiří Císler, Jiří Lábus a zejména pak Oldřich Kaiser.

Název onoho filmu „Velká sázka o malé pivo“. Film o tom, jak americký obchodník koupil hrad Karlštejn. Tenhle příběh se prý opravdu stal, i když v jiné době a za jiných okolností. Excelentní podvodník, který tohle všechno vymyslel, se jmenoval Harry Jelínek. Profesionální gigolo z pražských barů, podvodník par excelence, později novinář, vydavatel a nakonec hledaný nacistický válečný zločinec. Vyšlo o něm několik knih. Byl o něm dokonce natočen film. Harry je tu vykreslován zpravidla jako vcelku sympatický podvodník se smyslem pro recesi.

Pokračování cyklu Stopy, fakta tajemství… ho ukazuje ještě i jinak. Jako vyznavače myšlenek Adolfa Hitlera a horlivého bojovníka proti údajnému židovskému nebezpečí. Po roce 1945 se Harrymu Jelínkovi, který se ocitl na listině hledaných nacistických válečných zločinců, podařilo zmizet. Od té doby je oficiálně nezvěstný.

Stanislav Motl bude v dalším díle svého cyklu hledat jeho poválečné stopy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)