Polárníci ze zlatého návrší (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Stanislav Bártl, Ing. Miroslav Jakeš.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 30. 10. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.). Repríza 7. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Polárníci ze zlatého návrší. In web ČRo 30. 10. 2011 (anotace). – Cit.: Je to dosud jedna z největších záhad druhé světové války. Několik německých polárníků a meteorologů, kteří v naprostém utajení, dokázali žít dlouhé měsíce v dalekých krajích Arktidy.

Například v Grónsku, na Špicberkách, v Zemi Františka Josefa a v mnoha jiných zemích. Při svých misích budovali meteorologické stanice a pomocí šifrovacích kódů posílali německým ponorkám zprávy o vývoji počasí.

Muži, o kterých je řeč, se vyznačovali mimořádnou disciplinou. Rovněž fyzickou a hlavně psychickou odolností. Zajímavé je, že mezi nimi byl i jeden Čech. A co víc, příprava těchto polárníků se odehrávala v naší zemi. V Krkonoších, kde byla vybudována tajná výcviková základna.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)