Plavba do Údolí smrti (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Ing. Ivan Mackerle.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 6. 11. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Plavba do Údolí smrti. In web ČRo 6. 11. 2011 (anotace). – Cit.: Od nepaměti si obyvatelé sibiřské tajgy vyprávějí o tajemném Údolí smrti, kde se prý nacházejí podivné kovové stavby.

Tyto stavby se údajně podobají kopulím, přičemž velká část kovového objektu, se spoustou kovových místností, se ukrývá pod věčně zmrzlou zemí.

Kočovní Evenkové, kteří na tyto domy někdy narazili, je nazvali „Olguje,“ což znamená kotle. Legendy vyprávějí o tom, že kdo se v blízkosti staveb zdrží delší dobu, vážně onemocní a dokonce i může zemřít. Proto také už dávní šamani vyhlásili Údolí Smrti za zapovězenou oblast.

Někdo tvrdí, že jde o stavby nějaké dávné civilizace. Jiný dokonce říká, že by mohlo jít o civilizace mimozemské. Objevily se úvahy o tom, že jde o vraky létajících talířů po nějaké bitvě či po hromadné katastrofě. Pravdou je, první písemná zmínka o nich je z roku 1856 v knize geologa a historika tajgy Ermaka, takže jsou to skutečně údaje z dávné doby, ne nějaké výmysly poblázněných ufologů a milovníků záhad.

Tajemství Údolí smrti nedalo spát pětici českých dobrodruhů a záhadologů v čele s Ivanem Mackerlem. Vydali se tedy do dalekého Jakutska. A potom po řece Viljuj co nejhlouběji do tajgy. Jejich cíl? Objevit Údolí smrti. Objevit tajemné kovové stavby. Prožili tu dramatické a skoro až neskutečné okamžiky. Také okamžiky, které nelze racionálně vysvětlit.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)