Svědomí válečného vraha (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, PhDr. Zlatica Zudová-Lešková, CSc., Rudolf Hruška, František Debnár, Viliam Stulz, Jozef Vicen a Dalibor Státník.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 13. 11. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Svědomí válečného vraha. In web 13. 11. 2011 (anotace). – Cit.: Jak může žít člověk, který někdy někoho zabil? A co když těch, které zabil, bylo několik? Tuto otázku si Stanislav Motl kladl ve chvíli, kdy se mu podařilo objevit muže, který v době druhé světové války patřil do skupiny chladnokrevných zabijáků.

Bylo to po potlačení Slovenského národního povstání, kdy vznikla, jako součást nacistického Abwehru, protipartizánská jednotka Edelweiss.

Muž, o kterém je řeč, přiznal svou účast nejenom na zabíjení povstaleckých partyzánů, ale také na vraždách bezbranných civilistů. Jde o jedinečnou zpověď člověka, pronásledovaného neustálými výčitkami svědomí, včetně všudypřítomného strachu z toho, co se s ním, coby s věřícím člověkem, stane po jeho smrti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)