Praha pod bombami (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkuje Stanislav Motl. Ze záznamu hovoří Ladislav Pešek a Jaroslav Marvan.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 27. 11. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Praha pod bombami. In web ČRo 27. 11. 2011 (anotace). – Cit.: Jsou lidé, kteří tvrdí, že v době německého protektorátu byla Praha vcelku klidným městem, a že pokud prý nebereme v úvahu každodenní teror německých nacistů, včetně poprav, naši metropoli nečekal osud frontových měst jako například Varšavy. A tedy ani devastace města.

Jenomže toto tvrzení je zavádějící a zčásti i nepravdivé. Od roku 1943 žili totiž obyvatelé Prahy pod neustálou hrozbou bombardování. Nálety spojeneckých hloubkařů, včetně náletů amerických bombardovacích pevností a dalších letounů, stály životy mnoha set Pražanů včetně žen a dětí.

Pamětníci dodnes s hrůzou vzpomínají na tři takové nálety, ke kterým došlo v letech 1944 až 1945. Plný tajemství je však nálet nejděsivější. Došlo k němu 14. února 1945 a zahynulo na 700 Pražanů. Kromě toho bomby zničily mnoho uměleckých a architektonických skvostů. Dodnes se však dost dobře neví, proč k tomuto náletu, který nezasáhl žádný strategický cíl, vůbec došlo. Byla to náhoda? Nebo nějaká osudová chyba? Či dokonce záměr?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)