Hledání Viktorky (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, dr. Helena Sobková, ze záznamu hovoří Růžena Nasková, Jarmila Kurandová a Libuše Geprtová.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 25. 11. 2011 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.). Repríza 26. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Hledání Viktorky. In web ČRo 25. 12. 2011 (anotace). – Cit.: Jmenovala se Viktorka a zásluhou Boženy Němcové vešla do podvědomí jako nešťastná a pomatená dívka. Oběť tragické lásky k neznámému vojákovi.

Díky filmovému zpracování Babičky známe rovněž Viktorku v podání skvělých hereček Jiřiny Štěpničkové a Libuše Geprtové. Byla však Viktorka pouze výplodem fantazie Boženy Němcové? A nebo opravdu existovala? A pokud žila, zpívala opravdu v bouřce na splavu, smála se z plných plic bleskům, než ji jeden z nich zahubil? A jak to bylo s jejím novorozeným dítětem, které údajně měla utopit?

Stanislav Motl se v pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství… vydá po stopách skutečné Viktorky. Studoval vesnické kroniky, farní matriky, naslouchal lidem, kteří vzpomínali na vyprávění svých předků.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)