Dálky v českých očích – Ota Kříž (1988?)

Portrét cestovatele Oty Kříže. Tvůrci nezjištěni.

Nastudovalo Brno v roce 1988 (?). Premiéra (?) 29. 7. 1988 (Vltava, 9:15 h.) v pořadu Prázdniny na Vltavě.

Lit.: Martínek, Jiří. Kdo byl kdo. Naši cestovatelé a geografové. Praha : Libri, 1998. s. 262 – 263. – Cit.: „Kříž Ota (* 12.6. 1845 Pačlavice u Kroměříže, + 16.3. 1874 u pobřeží Země Františka Josefa) (…) Kříž pocházel z obce Pačlavice na Kroměřížsku, vystudoval reálku a ve Vídni se vyučil strojníkem. Při nástupu do vojenské služby počátkem dubna 1866 se rozhodl pro válečné námořnictvo. O šest let později, po odchodu z armády, pracoval u paroplavební společnosti v Terstu.
Na doporučení zaměstnavatele byl přijat jako strojník na loď Viceadmirál Tegetthoff, která se pod vedením J. Payera a Karla Weyprechta chystala na polární výpravu. Kříž se věnoval přípravě lodi a zejména strojnímu vybavení, které za 3 měsíce připravil pro obtížnou plavbu. V červnu 1872 vstoupil v Bremerhavenu spolu s dalšími 22 muži na palubu lodi, která se v ranních hodinách 13. 6. 1872 vydala k severnímu pobřeží Norska, 3.7. doplula do přístavu Tromsö. Pokračovala k souostroví Nová země, až v říjnu 1872 uvízla v ledu. (…) Payerova výprava nenašla hledaný Severovýchodní průliv, a tak se jediným výsledkem stal objev dosud neznámých ostrovů. (…) Pocity radosti se v Křížově deníku mísí se zápisy plnými úzkosti z choroby, která se stále silněji projevovala. Již v listopadu 1872 se strojník Kříž nechal prohlédnout lodním lékařem Kepesem, který u něho zjistil tuberkulózu. (…) Vánoce toho roku prožil v horečkách a Kepes ztrácel veškerou naději. Po přechodném zlepšení přišly nové komplikace, a tak 15. 1. 1874 Kříž napsal poslední slova do svého deníku. (…) Křížovy ostatky námořníci z lodi Tegetthoff uložili do skalní pukliny nedaleko Wilczekova mysu na Zemi Františka Josefa.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)