{Václav Havel a jeho dramatická tvorba} (2011)

Vltavský speciál k úmrtí dramatika, disidenta a presidenta Václava Havla. Připravila a moderuje Kateřina Rathouská.

Hovoří Lenka Jungmannová a Vladimír Hulec, na telefonu Vladimír Just, Ivan Rajmont.

Natočeno 2011. Premiéra 18. 12. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Pozn.: Původně byl jako host na telefonu anoncován také režisér Vladimír Morávek.

Lit.: anonym: Vzpomínání na Václava Havla. In web ČRo, prosinec 2011 (anotace + záznam pořadu). – Cit.: V neděli 18. prosince uvedl ČRo 3 – Vltava od 20 hod. živě vysílaný hodinový pořad, ve kterém divadelní publicisté a další osobnosti připomněli význam dramatického díla Václava Havla. Moderátorka Kateřina Rathouská ve studiu přivítala teoretičku Lenku Jungmannovou z Ústavu české literatury Akademie věd ČR, redaktora Divadelních novin Vladimíra Hulce a Jitku Sloupovou ze společnosti Aura-Pont. Na telefonu byl publicista a pedagog FF UK Vladimír Just a režiséři Ivan Rajmont a Vladimír Morávek.

Lit.: Hnilička, Přemysl:  Vánoční radost i žal. In Týdeník Rozhlas 3/2012 (recenze). – Cit.: Na Vánoce i na vánoční rozhlasový program se odjakživa těší všichni – hlavně ale děti, protože jako vánoční dárek dostanou většinou nějakou novou rozhlasovou pohádku. Nyní již loňské Vánoce byly bohužel poznamenány snad tušenou, leč přesto neočekávanou smrtí prezidenta Václava Havla. Lze konstatovat, že stanice Českého rozhlasu na tuto zprávu zareagovaly tak, jak měly: zařazením jak archivních rozhlasových her i dokumentů, tak aktuálních rozhovorů, esejů či fejetonů.
Z množství pořadů, kterými si ČRo připomnělo Havlovo úmrtí, lze vyzdvihnout především pořad Kateřiny Rathouské, „vltavský speciál“ o dramatické tvorbě Václava Havla, který šel živě do vysílání již v den dramatikova úmrtí. Kromě jiných hovořili o Havlově uměleckém odkazu Lenka Jungmannová, Vladimír Hulec nebo Vladimír Just. Redaktor Tomáš Černý zareagoval také a v předvečer Štědrého dne zařadil do pořadu Fonogramy kompletní novoroční projev Václava Havla z roku 1990, a tak nám připomněl celé znění textu, z něhož většinou známe jen onu větu „Naše země nevzkvétá“.
Nebyla to však jen Vltava, která presidentovo úmrtí uctila: Český rozhlas 6 připravil hned několik fejetonů na aktuální téma (Havlův politický odkaz od Ivana Šterna, Havlova knihovna na Letné? autora Ondřeje Konráda), Radiožurnál profesionálně a citlivě provedl posluchače zádušní mší za Václava Havla v předvečer Štědrého dne. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)