Mozaika – Josef Škvorecký (2012)

Mimořádné vydání pořadu, věnované dílu Josefa Škvoreckého (in memoriam). Připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

Hovoří  literární kritik, pedagog FF UK a jeden z editorů Spisů J. Š. Michael Špirit. Na telefonu  předseda Společnosti J. Š. Václav Krištof a režisérka Viktorie Čermáková, která uvedla v Komedii Lvíče.

Natočeno 2012. Premiéra 4. 1. 2012 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.).

Lit.: anonym: Mimořádné vysílání k úmrtí Josefa Škvoreckého. In web ČRo, 3. 1. 2012 (anotace + nahrávka ke stažení). – Cit.: Ve věku 87 let zemřel v kanadském Torontu Josef Škvorecký, český spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel, spolu s manželkou Zdenou Salivarovou zakladatel exilového nakladatelství ’68 Publishers. Patřil k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům.

Na Josefa Škvoreckého v ranní Mozaice 4. ledna zavzpomínal literární historik Michal Přibáň, jeden z autorů dvousvazkové Bibliografie Josefa Škvoreckého a četných studií o jeho díle, mimo jiné i bývalý pedagog Literární akademie – Soukromé vysoké školy Josefa Škvoreckého a člen Společnosti Josefa Škvoreckého.

I v odpolední Mozaice 4. ledna jsme si připomněli dílo Josefa Škvoreckého. Do studia přišel literární kritik a pedagog Filozofické fakulty UK Michael Špirit. Knihám Škvoreckého se věnuje soustavně řadu let, v Ústavu české literatury a literární vědy vede seminář Čtení románu: Příběh inženýra lidských duší a vydání Zbabělců z roku 2009 opatřil podrobným komentářem, který tvoří samostatnou knihu. Dalším, telefonickým hostem byl Václav Krištof, předseda Společnosti Josefa Škvoreckého a zakladatel gymnázia i soukromé vysoké školy, které nesou jméno Josefa Škvoreckého. A na telefonu byla také režisérka Viktorie Čermáková, která zdramatizovala a nastudovala prózu Lvíče v pražském Divadle Komedie. Inscenace má tento měsíc derniéru. Připravila a živě z vltavského studia uváděla Kateřina Rathouská.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)