Okradená paní Fischmanová (2011)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, Eliška Fischmanová-Fábryová, PhDr. Jaroslava Milotová, CSc.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 29. 1. 2012 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.). Repríza 14. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Okradená paní Fischmanová. In web ČRo, leden 2012 (anotace). – Cit.: O osudu Židů v době nacismu se dnes točí filmy. Na toto téma vycházejí knihy. Víme o vyhlazovacích lágrech, plynových komorách. Už méně však víme o tom, že si Židé svou vlastní likvidaci museli předem zaplatit.

Museli zaplatit transport, kterým jeli vstříc smrti, museli např. také zaplatit pobyt v terezínském ghettu. Museli si dokonce zaplatit pobyt v plynové komoře, včetně smrtícího cyklonu B, kterým byli vražděni. Platili penězi, drahými kovy, platili celým svým majetkem.

Stanislav Motl se v dalším pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství … bude snažit, na tragickém příběhu Elišky Fischmanové – Fábryové z Prahy, rozkrýt ďábelský systém, který Židy postupně zbavoval jejich majetku. Bude pátrat po osudu ukradených peněz, ale i dalšího movitého či nemovitého majetku.

A dospěje k závěru, že okrádání Židů, třeba zrovna v naší zemi, pokračovalo ve velkém po válce, po roce 1948 a dokonce ještě i po listopadu 1989. A vlastně pokračuje dodnes. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)