„Dožínkáři“ – vězni odsouzení na doživotí (2012)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Po stopách dávných vražd a po stopách vrahů, kteří možná budou brzy propuštění na svobodu…. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, JUDr. Miroslav Antl.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 12. 2. 2012 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Sebelítost kopretinového vraha.  In web ČRo, leden 2012 (anotace). – Cit.: Ve vězeňském žargónu se jim říká dožínkáři, tedy vězni odsouzení na doživotí.

V českých věznicích se začali objevovat po roce 1990, poté, co byl v naší zemi zrušen trest smrti. V současné době si u nás odpykává doživotní trest téměř 40 mužů, včetně dvou žen.

Málokdo z nás si ale uvědomuje, že doživotně odsouzený má právo žádat, už po 20 letech, o podmínečné propuštění. Má tedy šanci dostat se poměrně brzy opět na svobodu. Tuto podmínku už co nevidět „splní“ několik prvních „dožínkářů“. Jde však většinou o brutální, často také deviované vrahy.

Je opravdu možné, že se tito bývalí trestanci co nevidět objeví znovu mezi námi? Co tomu řeknou dejme tomu blízcí jejich obětí? A zdalipak se touto možností zabývají, v návalu další práce, naše justiční a legislativní orgány? To zůstává tajemstvím.

Stanislav Motl se v dalším pokračování svého cyklu Stopy, fakta, tajemství… vydá po stopách dávných vražd a hlavně po stopách vrahů, kteří možná budou brzy propuštěni na svobodu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)