Čechy bez Čechů (2012)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl a Dan Moravec. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Zvuková spolupráce Jitka Borkovcová. Režie Vladimír Príkazský.

Účinkuje Libor Vacek.

Připravil Český rozhlas v roce 2012. Premiéra 8. 4. 2012 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.). Repríza 27. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Čechy bez Čechů. In web ČRo 8. 4. 2012 (anotace). – Cit.: Nedávno si celý svět připomínal 70 let od chvíle, kdy v zámečku u jezera Wannsee němečtí nacisté vyhlásili takzvané „Konečné řešení židovské otázky.“

Přijali tehdy plán vyhladit 11 milionů evropských Židů. Kdo však dnes ví, že ještě pár měsíců předtím byl, na uzavřeném zasedání v pražském Černínském paláci, předložen detailní plán úplné likvidace jiného, českého, národa?

Tuto vpravdě ďábelskou vizi přednesl, stejně jako v zámečku Wannsee, Reinhard Heydrich. Muž s tváří smrti.

V dalším pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství… se pokoušíme, s pomocí dokumentů objevených v našich a německých archivech, zjistit, do jaké míry se tento záměr nacistům podařilo naplnit a jak při naplňování plánu konečného řešení českého národa postupovali. Jakých prostředků využívali?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)