Čajovna – Práce a co je víc (2012)

Připravila Jaroslava Haladová.

Natočeno 2012. Premiéra 1. 5. 2012 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.).

Lit.: Haladová, Jaroslava: Práce a co je víc. In web ČRo, duben 2012 (článek). – Cit.:  Realizujete se prací? Nebo má pro vás větší cenu volný čas a za smysluplné trávení chvil považujete i bohapusté lelkování?

Prací a jejím významem v dnešní společnosti se ve svém letošním ročníku zabývá Labyrint revue, časopis pro kulturu vydávaný nakladatelstvím Labyrint. Číslem opět zalistujeme na Svátek práce, v úterní Čajovně 1. května spolu s editorem Ondřejem Kavalírem a překladatelkou Marií Iljašenko.

„Práce je větší zábava než zábava,“ prohlásil anglický herec, scenárista a skladatel populární hudby Nöel Coward. Jeho slova ve svém eseji na téma práce a čas cituje překladatelka, fotografka a galeristka Eva Veselá. Když otočíte další list revue, čeká vás rozhovor s režisérem Robertem Sedláčkem; práci a život neodděluje, jak říká, putuje, toulá se a objevuje. O vztahu práce a tvorby mluví v rozhovorech i výtvarníci Dominik Lang a Pavel Sterec. V revue najdete i fotografie jejich děl, stejně jako ukázky z prací mezinárodní umělecké skupiny Bernadette Corporation nebo komiks z dílny Jiřího Franty a Ondřeje Buddeuse.

Obálka aktuální Revue Labyrint s tématem Kult práce
Foto: Nakladatelství Labyrint

Podstatnou část časopisu zabírají ukázky z dosud nevydaných knih, které se více či méně vztahují k tématu Kult práce. Můžete se začíst do povídek Hany Roguljič, Petra Pýchy nebo Jana Těsnohlídka ml. nebo ochutnat ze zahraniční nabídky. Zákulisí firmy Microsoft popisuje ve svém románu Microserfs Douglas Coupland, ukrajinská televizní společnost je scénou románu Oksany Žabužko Muzeum opuštěných tajemství. A Neřest práce, Protože práce šlechtí… a Postmodernismus a trh, to jsou výmluvné titulky několika otištěných esejů.

V Čajovně zazní ukázky z aktuálního čísla Labyrint revue, hodinou vás provede Jaroslava Haladová, hudbu vybírá Tomáš Dvořák. Pořad je reprízou z letošního března.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)