Smrt lidického letce (2012)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Stanislav Motl.

Účinkují Stanislav Motl, sestra Josefa Horáka Anna Horáková Nešporová, její syn Antonín Nešpor, historik dr. Jiří Reilich, manželka Josefa Horáka Winnifred Horáková, Marie Javůrková, Anna Šíchová, sestřenice Josefa Stříbrného Anna Peková a Marie Sládková, Pavla Nešpor.

Připravil Český rozhlas v roce 2012. Premiéra 17. 6. 2012 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (30 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Smrt lidického letce. In web ČRo 17. 6. 2012 (anotace). – Cit.: Jmenovali se Josef Horák a Josef Stříbrný. Kamarádi od dětství. Společně vyrůstali v rodných Lidicích, společně studovali vojenskou akademii v Hranicích na Moravě, společně, po obsazení naší země německými nacisty, prchali do exilu, společně pak bojovali, jako letci, v řadách britského královského letectva. Po skončení války se doma dočkali nezasloužené odplaty.

V novém dílu cyklu se Stanislav Motl bude věnovat, s pomocí zachycených vzpomínek žijících, ale také už nežijících pamětníků, životnímu příběhu Josefa Horáka, jednoho ze zmíněných letců. Hledat bude mj. odpověď na otázku, proč nemohl po válce v Lidicích žít a jak to bylo s jeho předčasnou smrtí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)