Víkendová univerzita – Ženy v historii 1/5 (2012)

Připravila Adriana Krobová.

Připravil ČRo Leonardo v roce 2012. Premiéra 1. dílu 14. 1. 2012 (ČRo Leonardo, 10:00 h.).

Pozn.: Ženy v historii I.

Byla sv. Anežka skutečně tak výjimečná, jak je v souvislosti s výročím narození tvrdí? Jaké postavení mají ženy v Bibli? Odpovědi nabídne aktuální Víkendová univerzita s premiérou 14. 1. 2012 v 10 hodin.

V první části Víkendové univerzity probereme sv. Anežku přeci jen trochu jinak, než jste v souvislosti s oslavami 800. výročí narození a 730 výročí úmrtí zvyklí. V přednášce PhDr. Dany Dvořáčkové, PhD., z Historického ústavu AV ČR, která se uskutečnila v závěru loňského roku v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově, se dozvíte o životě královské dcery tak, jak ho popisují známé písemné prameny. Uvedeme na pravou míru termín princezna, který se objevil v názvu výstavy Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice a současně se zaměříme na Anežčiny zakladatelské aktivity.

V druhé části Víkendové univerzity se vypravíme na jeden ze seminářů k výstavě Praha a její dcery v Muzeu hl. m. Prahy, kde farářka Československé církve husitské ThDr. Lenka Vávrová nabídla zastavení na téma: Ženy v Bibli. Dozvíte se nejen o proměnách pohledu na ženy, ale zazní také řada ženských jmen a jejich příběhů, které se na stránky bible dostaly.

Ženy v historii II.
Aktuální vydání Víkendové univerzity strávíme ve společnosti žen pravěku i žen 19. století. Postupně budeme vyvracet mýty, které se stále tradují v souvislosti se životem v neolitu i v učebnicích dějepisu a současně připomeneme neprávem opomíjenou Josefu Křížkovou – Náprstkovou.

Obě dnešní přednášky byly zaznamenány v Muzeu hlavního města Prahy, kde probíhá výstava Praha a její dcery s bohatým doprovodným programem. Součástí jsou také sobotní semináře, které se každý měsíc zaměří na konkrétní oblast. První z nich se jmenoval Ženy v nejstarších dějinách.

Venuše dávných časů
O ženách v pravěku toho příliš nevíme, a i to málo je mnohdy zatíženo různými mýty. Na nejzásadnější z nich upozornila svou přednáškou Venuše dávných časů Mgr. Kamila Remišová – Věšínová, PhD., z České společnosti archeologické. V první hodině Víkendové univerzity budeme vyvracet následující mýty:
- v neolitu existoval matriarchát
- neolitická plastika znázorňuje zejména ženy
- neolitická plastika zobrazuje pouze Velkou Matku
- genderová struktura společnosti se od pravěku nezměnila
- neolitické sošky byly výhradně kultovními předměty

Josefa Křížková, Náprstková
V druhé hodině Víkendové univerzity navštívíme seminář Žena v v nové době – vzděláním k emancipaci, který účastníky přenesl do 19. století. Kromě přednášek zaměřených na složité cesty za vzděláním i vzpomínky na Zdeňku Havlíčkovou, ke kterým se ve Víkendové univerzitě dostaneme na přelomu března a dubna, se našel prostor také pro Josefu Křížkovou. Na život jedné ze zakladatelek Amerického klubu dam a manželky Vojty Náprstka vzpomínala PhDr. Milena Secká, CSc. z Národního muzea.

Ženy v historii III.
Jaké byly Amazonky v českém pravěku? Podle čeho je můžeme dnes určit? Skutečně se staří lovci ujímali role ženy ve společnosti? Nejen na tyto otázky odpoví další z Víkendových univerzit, kterou se vrátíme do Muzea hl. m. Prahy.

V Muzeu hl. m. Prahy probíhala výstava Praha a její dcery s bohatým doprovodným programem. Jeho součástí byly také sobotní semináře, které se každý měsíc zaměřovaly na konkrétní téma. V dnešní Víkendové univerzitě se vrátíme na první z nich Ženy v nejstarších dějinách a navážeme tak na přednášku Mgr. Kamily Remišové – Věšínové, PhD., Venuše dávných časů.

Amazonky v českém pravěku
Umíte si představit muže, který se z lovce a bojovníka stane dobrovolně ženou oděvem i činnostmi a neztratí přitom tvář? I takové proměny mohly patřit k naší minulosti, jak návštěvníkům semináře prozradil archeolog Mgr. Jan Turek z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. V přednášce Amazonky v českém pravěku se primárně zaměřil na dvojici fenoménů, které jsou často charakterizovány jako kultury: šňůrové keramiky a zvoncovitých pohárů. Nejprve byly představeny tradiční pohřební nálezy, aby byly později více zřejmé odchylky a výjimečnosti odhalující mj. avizované „Amazonky“.

Ženy v historii IV.
Jak středověk vnímal ženu a její postavení? Byla žena hříšnou Evou nebo Pannou Marii? Nejen na tyto otázky nabídne odpověď přednáška PhDr. Dany Dvořáčkové, PhD., z Historického ústavu AV ČR ve Víkendové univerzitě s premiérou 11. února 2012.

Po čtvrté se s Víkendovou univerzitou vrátíme k semináři Žena v nejstarších dějinách, který proběhl v Muzeu hlavního města Prahy jako součást doprovodných programů k výstavě Praha a její dcery. PhDr. Dana Dvořáčková připravila přednášku s názvem Manželství nebo klášter?, kde nabídla jakési shrnutí možností, které ve středověku ženy měly a jaké zprávy nám do dnešních dní o jejich působení zůstaly.

Už Kosmas do své kroniky zapsal: „Vždyť jest jisté, že ženy mají dlouhé vlasy, ale krátký rozum.“ Skutečně ženy neměly na výběr nebo najdeme také výjimky? Jak historici vnímají v současnosti oslavovanou sv. Anežku a další významné dcery a manželky panovníků? S osudy žen můžeme navíc spojit také otázku, jak středověk viděl platonickou lásku?

Ženy v historii V.
Po mnoho let ženy po vzdělání pouze toužily. Zatímco některé nedaly tyto své ambice najevo, jiné se rozhodly přesvědčit muže a vydobýt si cestu ke vzdělání. Narazily ovšem na problém nečekaný – na ženy. Nejen to už se dozvíte z Víkendové univerzity s premiérou 14. dubna v 10 hodin, kde poprvé navštívíme také Den vědy pořádaný Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy.

Kde jsou ve které etapě dějin hranice pro vzdělávání žen? Co všechno zkomplikovala v cestě za vzděláním nejednotnost žen? Jaké ženy se dokázaly vepsat do dějin jako bojovnice o vědění? To jsou jen některé z otázek, na které odpoví přednáška Klikaté cesty k dívčímu vzdělání v 19. století PhDr. Marie Bahenské, PhD., z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR.

V druhé části Víkendové univerzity vstoupíme na půdu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde 21. března 2012 uspořádali Den vědy, který jste mohli sledovat i prostřednictvím webu Českého rozhlasu Leonardo. Program nabízel řadu zajímavých přednášek významných odborníků, z nichž některé jsme pro vás zaznamenali. Netradičně zahájíme zastavením ve světě divadla s prof. PhDr. Vladimírem Justem, CSc., který se v přednášce K čemu bude ve 21. století dobrá teatrologie? nedíval pouze na jeviště, ale prostor věnoval také dění v hledišti i procesu s Miladou Horákovou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)