Rudá kráska (2012)

Radim Nejedlý. Dokument o fenoménu sebepoškozování. Režie Radim Nejedlý.

Připravilo Brno 2012. Premiéra 9. 9. 2012 (ČRo 2 Praha,  22:00 h.). Repríza 10. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Po dokumentu následovalo Noční mikrofórum. Hostem odborný asistent Psychiatrické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a šéfredaktor časopisu Česká a slovenská psychiatrie doktor Martin Anders. Proč se lidé uchylují k sebepoškozování? Jaké jsou příčiny a možnosti terapie, léčení? Moderuje Dan Moravec. (89 min)

Pozn. 1: Pořad zazněl v rámci Měsíce autorského čtení – Audiokabinet v úterý 16. července od 17:30 na hlavní scéně Divadle Husa na provázku. Po poslechu následovala diskuse s autorem pořadu Radimem Nejedlým a možná i s jednou z aktérek pořadu.

Pozn. 2: Pořad získal Hlavní cenu generálního ředitele Českého rozhlasu i Cenu Zdeňka Boučka za originalitu zpracování.

Pozn.: „Ubližuju si, abych něco cítila.“ Tak popisuje svou motivaci k sebepoškozování jedna z aktérek dokumentu Radima Nejedlého s názvem Rudá kráska. Každý z příběhů, který pořad rozkrývá, je odlišný, mají však řadu společných rysů: žiletku jako nástroj ke každodennímu uvolnění stresu a úzkosti, ukrývání jizev před okolím a povětšinou marnou snahu se sebeubližováním přestat. (anotace)

Lit.: Machová, Barbora: Od Muskulatoria k Rudé krásce. Rozhlasové dokumenty a featury Radima Nejedlého. Olomouc: Univerzita Palackého, 2013 (bakalářská práce).

Lit.: Nejedlý, Radim: Dokumenty Radima Nejedlého: Rudá kráska. In web ČRo Brno, červenec 2013 (článek). – Cit.:  Rozhlasový Audiokabinet zazní letos už po déváté. Radim Nejedlý přinese ve svém pásmu Otisk současnosti příběh o sebepoškozování.

„Ubližuju si, abych něco cítila.“ Tak popisuje svou motivaci k sebepoškozování mladá žena, která vystupuje v dokumentu Radima Nejedlého. 

Pořad uslyšíte v úterý 16. července od 17:30 na hlavní scéně Divadle Husa na provázku. Po poslechu následuje diskuse s autorem pořadu Radimem Nejedlým a možná i s jednou z aktérek pořadu.

Audiokabinet Českého rozhlasu Brno je veřejný poslech rozhlasových nahrávek, které vznikly v literárně dramatické redakci. Mnohé z osobností živě spolumoderují jednotlivé večery nebo se po poslechu pořadů účastní diskuze. Letošní 4. ročník probíhá ve dnech 8. až 22. července 2013 vždy od 17.30 hodin. 

Lit.: Nejedlý, Radim: Rudá kráska. Dokument o sebepoškozování. In web ČRo 2 Praha, leden 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ubližuju si, abych něco cítila.“ Tak popisuje svou motivaci k sebepoškozování jedna z aktérek dokumentu Radima Nejedlého.

Každý z příběhů, který pořad rozkrývá, je odlišný. Mají ale řadu společných rysů: žiletku jako nástroj ke každodennímu uvolnění stresu a úzkosti, ukrývání jizev před okolím a povětšinou marnou snahu se sebeubližováním přestat.

Vítěz Reportu 2012 

Dokument Radima Nejedlého zabodoval na 21. ročníku přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu Report 2012, kterou pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Dokument Rudá kráska dostal i Cenu generálního ředitele Českého rozhlasu. 

Leden 2015 je měsícem, kdy bilancujeme, připomínáme si vítězné a oceněné rozhlasové dokumenty.

Získal nejen vítězství v kategorii rozhlasový dokument, ale i hlavní Cenu generálního ředitele Českého rozhlasu a ocenění Zdeňka Boučka za originalitu zpracování.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)