Večerní klub – Nonstop Ferlinghetti (1998)

Sestřih nejzajímavějších momentů z dvaasedmdesátihodinového čtení z díla klasika beatové generace, které se uskutečnilo v kostele U Salvátora v Praze ve dnech 19. – 22. 4. 1998. Připravili Eva Štouračová a Michal Lázňovský. Zvuk Petr Nikl.

Z Ferlinghettiho díla čtou Václav Klaus, Michael Žantovský, Miroslav Kovářík, Jiří Stivín, Jana Koubková a jiní.

Natočeno 1998.

Lit.: Lázňovský, Michal: Ferlinghetti ve dvaasedmdesáti hodinách. In Týdeník Rozhlas 1998 (anotace). – Cit.: „Během dvaasedmdesátihodinového nonstop čtení, které uspořádala Jazzová sekce u příležitosti dubnové návštěvě Laurence Ferlinghettiho v Praze se nám s redaktorkou Evou Štouračovou a zvukařem Petrem Niklem podařilo nahrát unikátní záběry, které jsou pozoruhodné nejen tím, že v nich uslyšíte básně Laurence Ferlinghettiho v nejrůznějším podání, ale i tou jedinečnou a proměňující se atmosférou místa, kde se toto čtení uskutečnilo, tedy evangelického kostela U Salvátora v Praze. Pozoruhodná je různorodost přístupu jednotlivých přednašečů. Uslyšíte nejen autentický přednes samotného Ferlinghettiho, včetně nejčerstvější básně, věnované Praze, ale i hlasy známých českých osobností, jako Václava Klause, Michala (sic!) Žantovského či recitátora Miroslava Kováříka; zajímavé jsou i ty mnohdy se chvějící hlasy neznámých milovníků Ferlinghettiho díla, kteří neuvykli veřejnému vystupování. Za jedinečné pak považujeme kreace vynikajících muzikantů a jazzových improvizátorů – Jiřího Stivína a Jany Koubkové. Ti dodávají našemu pořadu charakter specifické jamm-session. I když se do padesátiminutového Večerního klubu pochopitelně nepodařilo vměstnat vše, pokusili jsme se vybrat to nejlepší a zachovat neformální atmosféru tohoto jedinečného setkání.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)