Jan Patočka aneb Úzkou cestou demokracie (2007)

Boris Jankovec. Dokument založený na svědectví přátel a žáků představuje filozofa Jana Patočku jako osobnost s mimořádným vlivem pedagogickým, etickým i politickým. Redaktor Michal Lázňovský.

Natočeno v roce 2007. Premiéra 6. 6. 2007 (60 min.). Repríza 28. 10. 2011 v cyklu Přemýšlení mikrofonem.

Lit.: Lázňovský, Michal: Boris Jankovec: Jan Patočka aneb Úzkou cestou demokracie. In web ČRo, červen 2007 (anotace). – Cit.: Na stanici Český rozhlas 3 – Vltava budeme ve středu 6. června, ve 21.45 hod., v rámci pravidelného Radiodokumentu, vysílat premiéru pořadu o profesoru Janu Patočkovi, od jehož narození letos uplynulo sto let. Jde o jakousi poctu osobnosti, kterou například český filosof Ladislav Hejdánek či světoznámý ruský lingvista Roman Jakobson kladou v českých dějinách vedle Husa, Komenského či Masaryka.

Dokument, kterému dal jeho autor Boris Jankovec podtitul „Patočkova nauka Péče o duši a jeho vztah k politice“, chce především poukázat na vnitřní souvislost mezi Patočkovými lidskými, filozofickými a politickými postoji. Ústředním tématem je Patočkova angažovanost ve věci Charty 77 a jeho neústupné hájení demokratických snah v době normalizačního Československa. Právě zde se totiž naplno projevil Patočkův filozoficky hluboce zakotvený vztah k politice. Chceme tak dnes, třicet let po vzniku Charty 77, poukázat na nezaměnitelnou a stále ještě nedoceněnou Patočkovu úlohu v moderních českých dějinách.

V dokumentu uslyšíte výpovědi z úst pamětníků, Patočkových blízkých přátel, jako například Radima Palouše, Ivana Vyskočila, manželů Kohoutových či Jana Sokola.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)