Studenti v proudech času (2012)

Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Připravil Dan Moravec. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Zvuková spolupráce Jitka Borkovcová. Režie Vladimír Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Otomar Dvořák.

Připravil Český rozhlas v roce 2012 (30 min.). Premiéra 18. 11. 2012 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 22. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 13. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství…; 18. 11. 2023 (ČRo Plus, 15:34 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství…

Pozn.: V pořadu se čte z knihy Otomara Dvořáka Kacířská královna, použity jsou úryvky z knihy Jiřího Spěváčka Václav IV. a zvukové archivní záběry z demonstrace studentů v Praze.

Lit.: Motl, Stanislav: Studenti v proudech času aneb Týden neklidu ve Stopách, faktech, tajemstvích … In web ČRo 18. 11. 2012 (anotace). – Cit.: Studenti tu akci nazvali Týdnem neklidu. Odehrál se ve dnech 27. února až 1. března 2012. Mladí lidé, a zdaleka nejenom oni, protestovali proti chystaným vládním reformám.

Odmítali připravované zavedení školného, vyjadřovali obavu z čím dál většího omezování akademických svobod. Vyslovovali ostrý nesouhlas s propojováním škol s podnikatelskou a politickou sférou.

V průběhu Týdne neklidu docházelo často k dramatickým situacím. To když například studenti pražské DAMU vytvořili kolem své alma mater a několika okolních domů lidský řetěz.

Dlužno ale říci, že něco podobného se v Praze neodehrávalo zdaleka poprvé.

Stanislav Motl se v dalším pokračování cyklu Stopy, fakta, tajemství … vydá, s pomocí spisovatele Otomara Dvořáka, po stopách podobných událostí v nedávné i dávné minulosti, aby si znovu uvědomil, že historie se mnohdy opakuje a především může být zdrojem poučení, ale také varování.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)