Literární výročí: Josef Kostohryz (2012)

Připravila Alena Blažejovská. Pořad obsahuje exkluzivní záběry, na nichž paní Marie Kostohryzová vypráví o svém manželovi, básníkovi Josefu Kostohryzovi a mj. jeho vztahu ke Staré Říši a Florianově a Stritzkově rodině.

Nastudovalo Brno v roce 2012. Premiéra 22. 12. 2012 v pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Literární výročí: Josef Kostohryz. In web ČRo Brno, prosinec 2012 (anotace + zvuková ukázka). – Cit.: K období Vánoc se vztahuje i 105. výročí narození Josefa Kostohryze, které připadá na letošní 25. prosinec. Tento čas byl v životě básníka, prozaika a překladatele zároveň obdobím, kdy musel o naději zápasit nejbolestněji.

Z tvrdého komunistického žaláře, kam byl spolu s Václavem Renčem odsouzen ve vykonstruovaném procesu v dubnu 1952, byl propuštěn 21. prosince 1963. Na sobě lehký oblek, v kapse 168 Kčs. Pražská teta Tonka, u níž dříve bydlel 19 let, s ním mluvila jen přes řetěz v pootevřených dveřích, do bytu jej nevpustila.

Telefonoval tedy do Lysic, kde bydlela jeho manželka a dcera. Manželka však žádala o rozvod a doporučila mu, aby odjel k příbuzným do Bojenic. Tam se o něj postarali sourozenci, avšak nedovolili mu navštívit maminku, aby ji z radosti neranila mrtvice. V básni Dozpěv k návratu ze sbírky Jednorožec mizí později napsal: „Vracím se,/ váhavě, jako se z ciziny desperát vrací,/ jenž nemá střechu a komín ni příznivou duši.“  

To vše si můžeme přečíst v knize druhé básníkovy ženy, Marie Kostohryzové. Manželovo rozpoložení v době jeho uvěznění charakterizuje slovy: „Odmítal doufat, nechtěl být zklamán. Naučil se být tvrdým realistou.“ Její svědectví o Josefu Kostohryzovi se jmenuje Polární záře nad pastvištěm. Marie Kostohryzová sestavila básníkovu bibliografii a spolupracovala na vydání dvou svazků jeho díla. Básně a Povídky a jiné prózy, které vydala Věra Matoušová ve svém Nakladatelství Kalina, zvítězily roku 2009 v anketě Lidových novin Kniha roku.

Strmá nenaděj – tak se jmenuje autorský výbor z poezie, který Josef Kostohryz připravil koncem osmdesátých let pro samizdat. Jeho vydání se už nedožil, neboť 24. května 1987 – čtrnáct dní před distribucí sbírky – zemřel na srdeční selhání.

Oficiálně výbor vyšel až v roce 1994 v nakladatelství Mladá fronta. Název je autorův, a my jsme jej převzali pro brněnský pořad z cyklu Schůzky s literaturou, který se na stanici Český rozhlas 3-Vltava vysílá před Štědrým dnem, dnem zrození naděje – v neděli 23. prosince ve 20 hodin. Uslyšíte v něm i paní Marii Kostohryzovou. Co tam nezazní, ale co si můžete poslechnout nyní, je několik střípků vzpomínek, které se váží mj. ke Staré Říši na Vysočině.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)