Životopisy – Jiří Pelikán 1/5 (2013?)

Irina Škaruba. Životní příběh novináře, ředitele Československé televize a politika (1923-1999). Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Jiří Konečný a Jan Kolařík.

Připravil Český rozhlas Olomouc v roce 2013? (5 x 9 min.). Premiéra ve dnech 4.–8. 2. 2013 na regionálních stanicích ČRo v cyklu „Životopisy – příběhy slavných i neslavných“.

Lit.: Soldán, Tomáš: Životopisy: Jiří Pelikán. In web ČRo 4. 2. 2013 (anotace). – Cit.: Žil naplno, vždy chtěl být tam, kde se něco dělo. Přesto udělal rozhodnutí, kterých po zbytek života musel litovat. Novinář, někdejší ředitel Československé televize a politik Jiří Pelikán.

Jiří Pelikán se narodil 7. února 1923 Olomouci. Po svém otci mohl být sochařem, ale místo toho dal přednost roli studentského a později i politického funkcionáře.

Jeho život byl plný zvratů a z dnešního pohledu Pelikán musí platit především za člověka houževnatého, který na jedné straně pomáhal rozhodovat o vyhazování politicky nevyhovujících studentů, na straně druhé dokázal stát v čele skupiny, která vyjednala propuštění šedesáti zadržených Čechů, které v Angole zadrželi tamní povstalci.

Ke všem svým rolím, ale i chybám, které udělal, se stavěl zpříma. Ať už to bylo pět měsíců nacistického vězení a následná léta, po která se musel ukrývat, nebo rok 1968, kdy stál v čele demokratizačního procesu v Československé televizi.

Po srpnu 1968 byl Jiří Pelikán „uklizen“ coby kulturní attaché do Říma. O rok později se odmítl vrátit do Československa a začal se věnovat především italské politice. Jeho činnost jej nakonec dovedla až do Evropského parlamentu, kam byl v roce 1979 Itálií nominován coby nezávislý kandidát. Od roku 1971 vydával v Římě kulturně-politický časopis Listy. Je to jediné exilové periodikum, které vychází (s podtitulem Dvouměsíčník pro kulturu a dialog) dodnes.

Jiří Pelikán zemřel 26. června 1999 v Římě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)