Láska před popravčí salvou aneb Dvojí hra Aloise Eliáše (2013)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.

Účinkuje Stanislav Motl. Ze záznamu gen. Ing. Alois Eliáš (projev vysílaný 25. 6. 1940).

Připravil Český rozhlas v roce 2013 (30 min.). Premiéra 3. 3. 2013 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Lit.: Motl, Stanislav: Láska před popravčí salvou aneb Dvojí hra Aloise Eliáše. In web ČRo 3. 3.  2013 (anotace). – Cit.: Jediný premiér okupovaného státu, který byl německými nacisty popraven.

Muž, který více než dva roky dokázal hrát vysoce hazardní hru: Navenek vystupoval jako loajální představitel protektorátní vlády, který respektuje Adolfa Hitlera, ovšem na druhou stranu byl jedním z důležitých článků domácího protinacistického odboje. Kromě toho byl ve spojení s československým exilem a s Edvardem Benešem.

Jmenoval se Alois Eliáš. Inženýr, generál a především člověk, který věděl, že ho zřejmě čeká smrt. Věděl také, že pokud náhodou přežije, zřejmě po válce dostane potupný cejch kolaboranta a bude ho čekat společenské zatracení.

A totéž tušil i nejbližší člověk, kterého vedle sebe měl, jeho manželka Jaroslava. Žena stejně jako on statečná, obdivuhodná.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)