Páteční večer – Neviditelná poselství Jarmily Kröschlové (2013)

Na představitelku jednoho z nejosobitějších směrů české moderní choreografie, tanečnici, libretistku, pedagožku, inspirátorku Kuchyňské revue Bohuslava Martinů vzpomínají její žáci Pavel Jurkovič, Josef Platz, Marie Tomášová, Eva Vyskočilová, Ivan Vyskočil a Eva Kröschlová. Pořad věnovaný 120. výročí narození Jarmily Kröschlové s použitím archivních rozhlasových nahrávek připravila Eva Ocisková. Mistr zvuku Roman Špála. Režie Markéta Jahodová.

Natočeno 2013. Premiéra 22. 3. 2013 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 120 min).

Lit.: Ocisková, Eva: Neviditelná poselství Jarmily Kröschlové. In web ČRo, březen 2013 (článek). – Cit.: Ve středu 19. března uplynulo 120 let od narození Jarmily Kröschlové, tanečnice, libretistky, představitelky jednoho z nejosobitějších směrů moderní české choreografie a výrazového tance.

Jarmila Kröschlová studovala podle Dalcrozovy (dalkrozovy) metody v Ženevě a v Drážďanech-Hellerau, kde také, v Ústavu Jaques-Dalcroze, dva roky sama vyučovala. V roce 1923 založila vlastní taneční Skupinu Jarmily Kröschlové, s níž se v roce 1926 s velkým úspěchem poprvé představila pražskému publiku.

Pro své náměty hledala Jarmila Kröschlová nové autory. Byl jí představen Bohuslav Martinů, přišel se podívat na její práci se skupinou, dostal libreto Kuchyňské revue a dnes populární skladba už byla téměř na světě.

Jarmila Kröschlová spolupracovala s řadou divadel – mj. s Osvobozeným divadlem, s Národním divadlem, s režiséry E.F.Burianem a Jiřím Frejkou. Za války se významně podílela na činnosti Petičního výboru Věrni zůstaneme, její sestra Naďa Kröschlová byla zatčena a prošla třemi koncentračními tábory.

V rozhlasovém archivu zůstaly zachovány dva pořady v roku 1976 věnované Jarmile Kröschlové. Získali jsme i další vzácný snímek – filmový dokument. Díky tomu máme v Pátečním večeru jedinečnou možnost naslouchat hlasu a názorům velké osobnosti českého tanečního umění. Vzpomínat na ni budou i její žáci – Eva a Ivan Vyskočilovi, Pavel Jurkovič, Josef Platz, Marie Tomášová a také její dcera a pokračovatelka, tanečnice, jedinečná znalkyně historického tance Eva Kröschlová, mj. autorka slovníku Jevištní pohyb.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)