Cesty peklem (2013)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.

Účinkují Stanislav Motl, účastnice pochodu smrti Renata Dyndová, historik dr. Jiří Nenutil.

Připravil Český rozhlas v roce 2013 (30 min.). Premiéra 17. 3. 2013 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Lit.: Motl, Stanislav: Cesty peklem. In web ČRo 17. 3. 2013 (anotace) – Cit.: U nás se už na ně takřka zapomnělo. Na ty tisíce zbídačelých mužů a žen, leckdy i dětí, kteří mezi březnem a květnem 1945, tedy těsně v závěru II. světové války, projížděli nebo procházeli přes naše území.

Byli to vězni koncentračních táborů, které jejich strážci hnali, jako nepohodlné svědky, před postupující frontou. Umírali hlady a vysílením, byli zabíjeni. Dodnes nikdo dost dobře neví, kolik jich tu vlastně zahynulo. Kolik mrtvých z pochodů smrti bylo vlastně po válce exhumováno a kolik dodnes leží v neoznačených hrobech. O to více fascinuje nápad několika plzeňských studentů, historiků, archeologů a dalších, kteří se postupně pokoušejí vracet těmto mrtvým jejích jména, jejich identitu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)