Každý dům, každé okno aneb Návraty do Stalingradu (2013)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.

Účinkují Stanislav Motl, spisovatel literatury faktu Miloslav Jenšík. Ze záznamu hovoří Joseph Goebbels (18. 2. 1943).

Připravil Český rozhlas v roce 2013 (30 min.). Premiéra 14. 4. 2013 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Lit.: Motl, Stanislav: Každý dům, každé okno aneb Návraty do Stalingradu. In web ČRo 14. 4. 2013 (anotace). – Cit.: Bitva u Stalingradu je považována za jedno z rozhodujících střetnutí celé druhé světové války.

Šlo o bezkonkurenčně nejdelší bitvu. Začala 18. června 1942 a končila totální porážkou německých vojsk a následným podepsáním kapitulace 2. února 1943. Na obou stranách tu padly statisíce lidí.

Čím více let uplynulo od stalingradské bitvy, tím častěji nejrůznější vojenští teoretikové a historikové spekulují, kdo vlastně fatální porážku německých vojsk zavinil. Byla to nerozhodnost velitele Fridricha Pauluse? Špatné rozkazy Adolfa Hitlera? Nebo snad mimořádně krutá zima?

Jenomže pravá příčina je někde úplně jinde, což si uvědomíme po přečtení knihy Miloslava Jenšíka, která vyšla v čase 70. výročí této bitvy. Tato kniha také odvážně bourá nejenom některé zažité mýty, ale přináší i řadu nových a málo známých informací, včetně jedinečných příběhů, které nasbíral při setkáních se stalingradskými obránci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)