Príbehy z múzeí – Nočná hliadka (Příběhy z muzeí – Noční hlídka, 2006)

Dagmar Kovářová. Z cyklu Príbehy z múzeí a galérií. Dramaturgie Jozef Lenhart. Hudební dramaturgie Rudolf Pepucha. Zvuk Milan Greguš. Režie Martin Kákoš.

Účinkují Miroslav Trnavský, Dáša Rúfusová, Marián Slovák, Vladimír Jedľovský, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič, Vladimír Minarovič.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2006. Premiéra 22. 2. 2006 (Rádio Slovensko, 30 min.).

Pozn.: Príbehy z múzeí a galérií sú vôbec prvou audiogalériou, ktorá netradičnou formou „zviditeľňuje“ najznámejšie výtvarné die-la nachádzajúce sa vo svetových zbierkotvorných inštitúciách; stačí si iba nalistovať umelecké dielo v knihe a započúvať sa do jeho príbehu a vzniká nevšedný umelecký zážitok pre vido­mých i nevidomých, pre všetkých, čo milujú umenie. V príbehu Rembrandtovho obrazu Nočná hliadka sa môže poslucháč do­zvedieť, okrem iného, o omyle, ktorý dal obrazu názov i význa­me profesie, akou je reštaurovanie. (anotace SRo)

Pozn.: V dokument z cyklu Príbehy z múzeí je zpracován vznik a příběh výjimešného obrazu Rembrandta Harmeneszoona van Rijna nazvaná Noční hlídka z roku 1642. Rembrandt ho vytvořil již jako zralý a uznávaný umělec na zakázku kapitána Cocka, setníka městské gardy. Scéna znázorňuje nástup střelců k nějaké akci. Před realizací díla byla podle zvyklostí domluvena cena a malíř dostal zálohu,
na které se podíleli stejnou měrou všichni, co měli být portrétováni. Očekávalo se, že malíř vytvoří obraz v duchu doby, že všechny postavy na obraze budou stejně propracovány.

Malíř však vytvořil obraz podle svých představ. Jednotlivé postavy spolu promlouvají ve dvojicích, některé zahalil do pološera, jiné téměř zakryl. Obraz vyvolal skandál a Rembrandt byl donucen vrátit část zálohy. Tím se snížila cena obrazu a utrpěla i společenská prestiž umělcova. Ti, kteří ho ještě donedávna vynášeli, začali ho ignorovat. Malíř dostával čím dál méně zakázek, což později vedlo
k jeho finančnímu zhroucení.

Dnes je Noční hlídka jedním z nejcennějších děl světového malířství. Obraz byl v minulosti několikrát poškozen a proto je důkladně střežen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)