Případ továrníka Pály (2013)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla.

Účinkuje Stanislav Motl.

Připravil Český rozhlas v roce 2013 (30 min.). Premiéra 20. 10. 2013 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 162 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 11. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 17. 6. 2018 (ČRo Plus, 7:33 h).

Pozn.: Historie ho označuje za jednoho hlavních strůjců lidické tragédie. Příběh Jaroslava Pály, majitele továrny Palaba ve Slaném, je příběhem muže, který prožil tvrdý život, a který si vypěstoval obdivuhodně silnou vůli. Nechyběly vlastnosti jakými jsou například zarputilost, pracovitost a podnikatelský talent, proto se vypracoval mezi nejuznávanější české podnikatele. Co se stalo, že tento obdivuhodný muž skončil v závěru svého života úplně na dně, s cejchem toho, který „zavinil Lidice?“ (anotace ČRo)

Pozn. 2: Dnešní díl cyklu Stopy, fakta, tajemství se věnuje muži, který je často označovaný za jednoho z hlavních strůjců lidické tragédie. Jmenoval se Jaroslav Pála a byl majitelem továrny Palaba ve Slaném. Díky své pracovitosti a talentu se vypracoval se mezi nejuznávanější české podnikatele. V době nacistického teroru po atentátu na Reinharda Heydricha se mu při prohlídce pošty dostala do rukou i obchodní obálka s milostným dopisem, který se mu zdál podezřelý. Upozornil proto četníky a gestapo. Kvůli tomu se po válce dostal před soud, který ho poslal na doživotí do těžkého žaláře. Stanislav Motl pátral po tom, jak to s jeho vinou bylo. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)