Divišova čtvrť (2013)

Alena Blažejovská. Dokument vypráví o historii a současném životě Divišovy čtvrti v Brně, která vznikla po roce 1925 jako nouzová kolonie dělníků z Královopolské strojírny. Proměny tohoto místa ilustruje mj. fakt, že na místě zbourané mateřské školy stojí dnes moderní budova buddhistického centra. Jak se mu daří vrůst do prostředí „vesnice uprostřed města“ s nedalekou kapličkou sv. Antonína Paduánského? Jak rodáci přijímají nově příchozí? A přečká vůbec osada i meditační centrum ohrožení výstavbou rychlostní silnice, která se objevila v novém návrhu územního plánu? Režie Radim Nejedlý.

Hovoří Petra Jarošová a Daniel Klásek z brněnského buddhistického centra, dále Pavel Bína, Eduard Smetana, Tomáš Telecký a další občané Divišovy čtvrti.

Připravilo Brno v roce 2013. Premiéra 8. 12. 2013 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Po dokumentu následovala beseda O buddhismu v Nočním mikrofóru. Uváděl Dan Moravec, hosty tak zvaní cestující učitelé Jakub Kadlec a Jan Matuška z Pražského centra buddhismu diamantové stezky.

Lit.: Blažejovská, Alena: Divišova čtvrť. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2013 (článek). – Cit.: Divišova čtvrť, zvaná též Šanghaj, je osada rozkládající se na jihozápadě brněnského katastrálního území Lesná.

Jde o shluk miniaturních dělnických domků, které jsou nalepené na sebe na stráni nad železnicí na Tišnov. Skutečně připomínají asijské město nebo vlaštovčí hnízdo. Divišova čtvrť, patřící až do druhé poloviny 60. let 20. století ke katastrálnímu území Královo Pole, vznikla po roce 1925 jako nouzová kolonie dělníků z nedaleké Královopolské strojírny a původně se do roku 1946 nazývala Divišova kolonie. Osu kolonie vytvořila Divišova ulice, k níž tehdy sahal východní okraj lesa, který i dnes pokrývá údolí U Antoníčka. Kdysi zde přebýval poustevník a dnes je tam studánka s kapličkou sv. Antonína Paduánského. Domy v Divišově čtvrti měly původně pouze dočasný charakter a jejich majitelé se museli městu zavázat, že je na vlastní náklady bez náhrady zbourají, jestliže to bude město Brno požadovat.

Čtvrť, zvaná Diviška, má svoje zvláštnosti. Nedávno zde byla na místě bývalé školky postavena moderní budova buddhistického centra. Mladá buddhistická komunita navazuje kontakty se „starými“ Divišáky, mezi nimiž je i řada rodin s dětmi. Je zde fotbalový klub Šanghaj-Diviška a v lomu, který si občané svépomocí upravili, bylo letos zahájeno promítání letního kina a pořádání koncertů. Ve čtvrti, jejíž kdysi bohatý společenský a kulturní život s léty upadal, se nyní přičiněním samotných obyvatel pořádají i akce jako Dětský den a Pálení čarodějnic, což místní opět stmeluje. Založili rovněž zájmové webové stránky diviska.cz.

Ztráta bývalé školky a také kulturního domu – Domu osvěty, které město postupně odprodalo, ačkoli si je kdysi občané postavili vlastníma rukama, pamětníky pochopitelně mrzí. Mají navíc dojem, že Divišova čtvrť byla vždy na okraji zájmů představitelů města. Dokument tedy mapuje nejenom malebné a rázovité prostředí někdejší dělnické kolonie i její historii, ale zkoumá také to, jak se vyvíjí vztah rodáků a dlouhodobě usazených obyvatel k nově příchozím. Sjednotila je krizová situace, která se objevila s novým návrhem územního plánu města Brna, v němž je projektována výstavba rychlostní silnice přímo přes historické náměstíčko a v bezprostřední blízkosti meditačního centra?

Lit.: Tuček, Jaroslav: Mudrování nejen nad divadlem 37. In web Divadelní noviny 21/2013 (článek). – Cit.: „(…) Pozoruhodný dokument! Poslech hodný adventního rozjímání. Autorce se podařilo na malé ploše zachytit a zobecnit velký oblouk historických proměn nejen jedné okrajové části města Brna. Budu muset věnovat více pozornosti produkcím rozhlasu místo těm televizním a do Divišovy čtvrti si zajít na procházku. Ovšem až někdy později. Teď tam bude asi mrzutě. (…)“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)