Čajovna – Milan Uhde (2013)

Hudba a styl nové generace. Host: spisovatel, dramatik, scenárista, bývalý politik a v současnosti předseda Rady České televize Milan Uhde. Připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

Natočeno 2013. Premiéra 22. 12. 2013 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.; 59 min). Repríza 1. 7. 2014 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.).

Lit.: Rathouská, Kateřina: Co na sebe ví a poví Milan Uhde? In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2013 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V nedělní Čajovně se zaměříme především na druhou polovinu 20. století. Do studia přijde spisovatel, dramatik, scenárista, bývalý politik a v současnosti předseda Rady České televize Milan Uhde (narozen 1936), který promluví o svých pamětech s názvem Rozpomínky. Co na sebe vím.

Podle webové stránky nakladatelství Host, které publikaci vydalo společně s Torstem, Uhde „vypovídá o svém dětství a rodinném zázemí, o studiích a literární tvorbě, podává jedinečný vhled do redakčního života časopisu Host do domu v šedesátých letech a zachycuje svou práci pro divadlo. Důležitou částí knihy je líčení tíživých let normalizačních a činnosti zakázaných spisovatelů v té době.“ V závěru autor popisuje své působení v české politice po revoluci.

„Vzpomínání je spontánní, ale rozpomínka je něco snaživého, něco pracného, co se nevybavuje snadno,“ vysvětlil Uhde titul pro ČT24. „Vyrovnával jsem se zejména se svými chybami, se svými omyly, se svými zablouděními. Opravdu se snažím povědět, co na sebe vím, řekněme, nepěkného, problematického, co mě dráždí, co mně vadí, co bych možná rád ze svého životopisu odstranil, kdyby to šlo, ono to ale nejde, tak je to potřeba alespoň sám před sebou přiznat.“

Svazek, který vznikal v letech 2007 až 2013, obsahuje také obrazovou část, bibliografii Milana Uhdeho a jmenný rejstřík.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)