Slovo nad zlato 1/??? (2013-2018)

Tipy na správné slovní typy. Nebo na problematické (z)jevy našeho jazyka. Připravují Jan Rosák, Ivana Denčevová, Vladimír Just, Markéta Pravdová, Karel Oliva. Dramaturgie Dan Moravec, Tomáš Vacek. Redakce Jitka Škápíková, Jan Herget.  Režie Naděžda Mečířová.

Účinkují Jitka Škápíková, Jan Herget, Karolína Koubová, Dan Moravec, Ivana Denčevová, Vladimír Just, Tomáš Vacek, Milena Steinmasslová, Jan Rosák, PhDr. Markéta Pravdová, Ph.D., MBA, a doc. RNDr. Karel Oliva, Dr.

Natáčeno 2013-2018 (???? x 5 min.). Premiéra 1. dílu 6. 1. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.; 1 díl cca 5 min.).

Pozn.: V dopoledním pořadu Je jaká je pak Jitka Škápíková pátrá v rubrice Slovo nad zlato po původu některých obecně užívaných rčení, jako je napřiklad „jádro pudla“ či „znát své pappenheimské“, a do historie se vypraví i za osobnostmi, jejichž jména obohatila náš slovník například slovy nikotin či silueta.V rámci této rubriky se vysílají dvě řady: „Když se řekne…“ (pondělí, pátek) a „Po kom se jmenují…“ (středa).

Lit.: Škápíková, Jitka: Po kom se jmenují. Praha: Radioservis, 2015.

Lit.: Škápíková, Jitka: Slovo nad zlato – Třese se i postel. In Týdeník Rozhlas 7/2015 (článek). – Cit.:  Při onemocnění Parkinsonovou chorobou dochází k úbytku nervových buněk části středního mozku, které jsou významným producentem dopaminu, látky umožňující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nemocný postupně ztrácí schopnost ovládat a koordinovat své pohyby. Trápí ho křeče, svalová ztuhlost, zhoršený zrak a paměť, deprese a úzkost.

„Mezi první příznaky patří pocit slabosti s náchylností ke třesu v jedné ruce a paži. Později mají pacienti tendenci naklánět se při chůzi dopředu a pociťují neodolatelné nutkání dělat rychlejší a kratší kroky. V pozdější fázi třes ztěžuje i spánek. Pohyby nemocného jsou tak prudké, že se třese nejenom postel, ale i podlaha a okna v pokoji,“ napsal v díle Esej o třaslavé obrně roku 1817 londýnský lékař a sociální reformátor James Parkinson. Narodil se v roce 1755. Přes třicet let pracoval v psychiatrické léčebně. Byl humanista tělem i duší, a proto se vší silou zasazoval o zlepšení životních podmínek duševně nemocných a sociálně slabých. Napsal mnoho pojednání nejen o lékařství, ale také o chemii, geologii, paleontologii a sportu. Byl členem lékařských spolků, prezidentem Asociace lékárníků, prvním držitelem čestné zlaté medaile Královské akademie lékařů. Jako hlasitý kritik tehdejší britské společnosti, obdivovatel francouzské revoluce a člen několika tajných spolků namířených proti monarchii to však Parkinson ve své rodné zemi neměl zrovna jednoduché.

Jak připomene cyklus Slovo nad zlato, Parkinsonovou chorobou trpěla řada významných osobností: papež Jan Pavel II., dramatik Eugene O’Neill, výtvarník Salvador Dalí, boxer Muhammad Ali a také herec Michael J. Fox, který o ní dokonce napsal i knihu. Jmenuje se Lucky Man, Šťastný muž.

Lit: anonym: Slovo nad zlato. In web ČRo 2 Praha, b. d. (anotace). – Cit.: Pořad o písmenech a slovech vysílá Dvojka od 10:40 h. Cyklus k nezaplacení. Odhalujeme původ a význam slov.

Pořad je rozdělen do několika linií:

Když se řekne…
Původ známých rčení, jako je jádro pudla, Kainovo znamení nebo žabomyší válka, hledají redaktorka Jitka Škápíková, dramaturg Dan Moravec a redaktor Jan Herget.

Po kom se jmenují…
Titíž tvůrci se tentokrát zaměřili na tzv. eponyma. To jsou vlastní jména osob, podle kterých byly pojmenovány různé věci a jevy. Věděli jste třeba, že slovu silueta propůjčil své jméno neoblíbený francouzský ministr financí Silhouette? Vydejte se s námi na dobrodružnou výpravu do minulosti za osobnostmi, které obohatily náš slovník.

Floskule, plevel našeho jazyka
Nad slovy, která jakoby nic neznamenají, a přesto (nebo právě proto) je okolo sebe tak často slýcháme, se zamýšlí Ivana Denčevová společně s teatrologem a publicistou Vladimírem Justem. První díl věnovali nadužívanému spojení Je to o tom.

Rétorické jednohubky
Každý čtvrtek o tom, co přináší zdánlivě obyčejná běžná komunikace. O tom, jak co nejpřesněji sdělit, co chceme. Ale také o tom, jak pozorně poslouchat a dozvědět se, co se dozvědět opravdu máme. Poradí vám herečka a lektorka rétoriky Milena Steinmasslová a dramaturg Tomáš Vacek.  (…)

—————————————–

Pozn. 2: Od pondělí 4.5.2015 změna vysílacího času:

Pondělí až čtvrtek: v původním dopoledním čase (10:33) se pod stejným názvem „Slovo nad zlato“ vysílá jakýsi „jazykový potlach“, páteční dopolední řada o floskulích zatím zůstává. Původní řady „Když se řekne“ a „Po kom se jmenují“ se střídají na „Dvojce“ každý všední den večer od 22:25 (po četbě na pokračování).

V PÁTEK se tedy vysílají 2 pořady!!!

Lit.: Pokorný, Milan: Gobelín, bešamel, saxofon… Po kom se jmenují?. In Týdeník Rozhlas 18/2015 (rozhovor). – Cit.:  „Prostě chodím světem s otevřenýma očima, s nastraženýma ušima a kouskem papíru na poznámky. A když se člověk takto vnitřně nastaví, pak začne vidět zajímavosti všude kolem sebe,“ říká autorka knihy Po kom se jmenují… Jitka Škápíková.Po kom se jmenují – tak se jmenuje knižní novinka vydavatelství Radioservis. Jako naprostá většina titulů Radioservisu našla i tahle kníha bezprostřední inspiraci v rozhlasovém vysílání. Konkrétně v cyklu Jitky Škápíkové Slovo nad zlato, který se na Dvojce ČRo vždy v pondělí a ve středu dopoledne věnuje výpravám za osobnostmi, jež obohatily náš slovník.

Pokud by pravidelní čtenáři Týdeníku Rozhlas usoudili, že nová knížka jim nemá co nabídnout, neb vše důležité si čtou v každém čísle časopisu v rubrice Slovo nad zlato, vyvádí je autorka z omylu: „Texty, které vycházejí v Týdeníku Rozhlas, nejsou totožné s obsahem knihy. Za prvé jsem rozhlasové scénáře do podoby novinového článku upravovala jinak než do podoby knižní – v knize jsem nemusela texty krátit kvůli rozsahu, a hlavně jsem díky ilustracím mohla v mnohem větší míře zachovat dialogičnost scénářů. Navíc v Týdeníku uvádíme i příspěvky z druhého cyklu (Když se řekne), takže z šedesáti kapitol v knize se čtenáři Týdeníku mohli setkat pouze s necelou třetinou.“

Co vás přivedlo k myšlence na tuto knihu?

Začátkem loňského roku jsem nabídla Českému rozhlasu Dvojka dvě řady krátkých pořadů. Vysílají se čtyřikrát v týdnu v dopoledním bloku v rámci cyklu Slovo nad zlato. V té první, Po kom se jmenují, se zabývám eponymy, tedy slovy nesoucími jména svých vynálezců či původců. Je až neuvěřitelné, kolik takových slov se dá v jazyce najít. Druhá řada, Když se řekne, hledá kořeny zaužívaných rčení a úsloví. Malý zlomek z nich znají i čtenáři Týdeníku Rozhlas v podobě zkrácených sloupků. Dramaturgem obou řad je Daniel Moravec. Společně s ním a Janem Hergetem, kolegou z Radiožurnálu, usedáme k mikrofonu a tak trochu si hrajeme s češtinou a historickými souvislostmi. A protože rozhlasoví posluchači na naše pořady reagují vstřícně, rozhodli jsme se společně s Radioservisem, že by to stálo za knížku. Začínáme řadou Po kom se jmenují. Prozatím jsme vybrali šedesát kousků a jsme zvědaví, s jakou odezvou se setkáme. V tom lepším případě se možná pustíme i do řady Když se řekne.

Odkud k vám přicházejí náměty?

Kdysi jsem s překvapením zjistila, že slova silueta, nikotin, drezína, pralinka, mansarda nebo třeba šraml se jmenují podle historických osobností. Začalo mě bavit hledat další, shromažďovat je a pídit se po životních osudech těch lidí. Co byli zač? Jak a kdy žili? A jak se to stali, že se zapsali do historie? Z hloubi starých časů na mě vykukují často naprosto fascinující osudy. Tu a tam jsou to i vedlejší produkty mé ostatní práce. Když píšu knížky nebo pořady pro televizi či divadlo, skoro denně narazím na nějakou jazykovou roztomilost, kterou si hned poznamenávám. Časem se z toho vyvinula skoro sběratelská vášeň a závislost na poznávání, hledání souvislostí a shromažďování informací. Prostě chodím světem s otevřenýma očima, s nastraženýma ušima a kouskem papíru na poznámky. A když se člověk takto vnitřně nastaví, pak začne vidět zajímavosti všude kolem sebe. Připadá mi to zábavnější a napínavější než koukat na sebelepší detektivku. Je to vlastně jedno kontinuální překvapení. A možná i posedlost.

Která témata vám dala nejvíc práce?

To záleží hlavně na dostatku zdrojů. Někdy vede od prvotního nápadu ke scénáři dost dlouhá cesta. Tak třeba vás praští přes nos informace, že gobelín se jmenuje po jistém panu Gobelinovi. Jenže informace o tom, co to bylo za člověka a jakou hru s ním život sehrál, se shánějí dost obtížně. Leccos se dá najít v knihách, v časopiseckých článcích, obrovsky širokou škálu zajímavostí poskytuje internet, jenže tam musí člověk bedlivě ověřovat pravost a serióznost zdrojů, aby nenaletěl na nesmysl, který slepě opisuje jeden autor od druhého. Spousta informací navíc existuje pouze v cizojazyčné literatuře a to mi pak jde pomalu. A tak prostě stále dohledávám, ověřuju, konfrontuju… Na druhou stranu, těžko se mi píší i témata, která jsou hodně široká a obsáhlá. Nerada se vzdávám zajímavých drobností, mám potřebu všechny je posluchačům sdělit, protože jsou přece tak úžasné! Jenže v našem cyklu jsme limitovaní stopáží pouhých pěti minut. Asi nejtěžší je najít klíč k uchopení tématu, lidově řečeno „fór“. Na vaši otázku tedy odpovím z opačného konce. Nejsnáze se mi píší témata, která mají kořeny v antické mytologii. Ta mě baví a mám ji ráda.

Knížka má nezvyklou grafickou formu. Proč jste si ji zvolila?

Protože jsem nechtěla vydávat obyčejnou knížku encyklopedického rázu. Chtěla jsem něco naprosto neobvyklého, co na trhu nenajdete. Celá myšlenka vychází z toho, že naše rozhlasové pořady jsou založené na dialogu. Na škádlivě humorných mikrosituacích, které vznikají tak, že na scénu přivádím různé postavy. Sice na malé ploše, ale přece rozehráváme životní příběhy lidí, kteří vstoupili do dějin, aniž by si to sami často přáli. No a tuhle rovinu humoru by mechanický přepis do prózy setřel. A tak jsem hledala způsob, jak situační komiku dostat do psané podoby. Náhoda mě svedla dohromady s výtvarnicí Valerií Brůnovou. Dala jsem jí naprosto volnou ruku, ať zkusí, k čemu ji budou mé scénáře inspirovat. Přišla s nádherně hravými obrázky, nakreslila postavičky, které pomocí komiksových bublin tu a tam do hladkého textu vstupují, projeví svůj názor, baví se mezi sebou, někdy se třeba pohádají a občas to i docela zamotají. Myslím, že se s Valerií skvěle doplňujeme, máme totiž stejný druh smyslu pro humor. Musím přiznat, že když mi postupně posílala své kresby k nahlédnutí, občas jsem se smála nahlas. A smáli se zatím všichni, kteří je viděli. S výslednou podobou knížky si dal obrovskou práci také grafik Roman Řepa. Myslím, že pro něj dát verbální a grafickou stránku dohromady musel být dost tvrdý oříšek. Navíc knížka obsahuje i cédéčko s rozhlasovými pořady – takže je doplněna o dnes tak populární útvar, o takzvanou audioknihu, kterou k vydání připravila mladá zvukařka Karolína Škápíková. Nabízíme tedy na knižní trh tvar, v němž mají stejnou váhu text, obraz i zvuk. Doufám, že výsledek bude bavit posluchače a čtenáře alespoň tak, jak bavil nás všechny, kteří jsme na něm pracovali.

Lit. Just, Vladimír:  Nedobrovolné loučení s posluchači (aneb Radostná zvěst o tom, že censura neexistuje). In Blog aktuálně, 12. 3. 2016 (článek). – Cit.: Milí posluchači rozhlasové Dvojky!

Děkuji Vám tímto za Vaše hojné vzkazy a připomínky, ať písemné, ústní či elektronické. Více než dva roky jste každý pátek po půl jedenácté dopoledne na veřejnoprávním ČRO 2 poslouchali v rámci cyklu „Slovo nad zlato“ mé úvahy o FLOSKULÍCH.
Rozmlouvala o nich se mnou redaktorka Ivana Denčevová. Koncem ledna jsem v budově rozhlasu podepsal smlouvu na pokračování tohoto „pořadu o floskulích“ i na celý tento kalendářní rok 2016. Pouhých čtrnáct dnů na to jsem se od redaktorky dozvěděl, že z rozhodnutí ředitele – téhož ředitele, jehož úřad mi pár dní předtím předložil oficiální smlouvu na celý rok – má pořad o floskulích se mnou ukončit. A s výjimkou už předtočených dílů (poběží do konce března, jednotlivé díly jsou naštěstí na webu) další natáčení s okamžitou platností zrušit. To vše bez udání jediného důvodu. Teprve za dalších pár týdnů mi p. ředitel po telefonu za dosavadní spolupráci poděkoval, a sdělil, že v žádném případě nejde o nějaký zákaz ani censuru, pouze prý „došlo k restrukturalizaci“ schématu či formátu. To mi spadl kámen ze srdce! Vzal jsem to od něho jako hezký dárek mým letošním kulatým narozeninám. Až dosud jsem já bloud myslel, že jde o censurní zásah, vedený snahou zbavit se nepohodlného pořadu. A zatím jde pouze o drobnou kosmetickou změnu: namísto vyprázdněným frázím, onomu stále houstnoucímu slovnímu smogu, řečeno s Karlem Čapkem „ustálenému lhaní“, kolujícímu ve světě politiky, kultury a médií, se má napříště „Slovo nad zlato“ věnovat pouze úzce jazykovědným problémům, např. původu vlastních jmen. Má se stát jistě užitečným, zaručeně neškodným jazykovým koutkem. To, že tato náhlá „restrukturalizace“ přišla až poté, co jsme odvysílali mj.díly, věnované kontroverzním slovním spojením a klišé, jež zamořují náš veřejný prostor („pražská kavárna“, „humanitární bombardování“, „nepolitická politika“, „sluníčkáři“, „ekoteroristé“, „pravdoláskaři“ atd.), to je patrně pouhopouhá náhoda.

Kdo z vás, milí rozhlasoví koncesionáři, chce, ať tomu věří. Kdo nechce, má možnost se zeptat p.t.vedení ČRO2 na důvody skutečné a „floskulíprosté“. Mně samotnému nezbývá než vám, milí posluchači, poděkovat za vaši vytrvalou přízeň i nepřízeň, neboť i ona byla pro mne dokladem, že náš pořad (alespoň občas) – omlouvám se za floskuli – „tnul do živého“. A to se může podařit jen slovům živým, nezteřelým a nezkorumpovaným.

Na brzkou slyšenou někdy jindy a jinde se těší váš Vladimír Just

Obsah:

Když se řekne…. Číst někomu levity. Premiéra 3. 3. 2014. – Když se řekne…. Turecké hospodářství. Premiéra 10. 3. 2014. – Po kom se jmenují… Bedekr. Premiéra 11. 3. 2014. – Když se řekne…. Políbíla ho můza. Premiéra 12. 3. 2014.-  Mít na růžích ustláno.   Premiéra 17. 3. 2014 – Po kom se jmenují… Archerotypie. Premiéra 18. 3. 2014 (29 min) – Když se řekne…. Rámus, že by zbořil zdi Jericha. Premiéra 19. 3. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují … Alzheimer. Premiéra 27. 3. 2014. – Když se řekne…. Novinářská kachna, na níž není zbla pravdy. Premiéra 31. 3. 2014. - Po kom se jmenují… Rubikova kostka. Premiéra 8. 4. 2014 - Když se řekne…. Bloudí jako Ahasver. Premiéra 21. 4. 2014. - Po kom se jmenují… Bugatka. Premiéra 22. 4. 2014 (5 min) - O floskulích. Vyváženost. Pátrání po  původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra  25. 4. 2014 (5 min) - Když se řekne…. Pozdrav Pánbůh. Premiéra 28. 4. 2014 – Po kom se jmenují… Stupeň Celsia. Premiéra 29. 4. 2014  – Když se řekne…. Lže jako Baron Prášil. Premiéra 30. 4. 2014 – Po kom se jmenují… Archimédův zákon. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 5. 2014 (5 min) -  O floskulích. Přepsat dějiny. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 2. 5. 2014 (5 min) – Když se řekne…. David a Goliáš.  Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 5. 2014 (5 min) -  Po kom se jmenují… Papinův hrnec. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 6. 5. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Brýle mámení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 7. 5. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Tesla. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 5. 2014 (5 min) -  O floskulích. Deklarovat. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 9. 5. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:50 h.; 5 min)

Po kom se jmenují… Pichtův psací stroj. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 13. 5. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.; 5 min).
Když se řekne…. Damoklův meč. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 14. 5. 2014 (5 min)Po kom se jmenují… Reiffeisenka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 5. 2014 (5 min)O floskulích. Vlajková loď. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 16. 5. 2014 (5 min) – Putifarka. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 5. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Atlantida. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 20. 5. 2014 (5 min)Když se řekne…. Odkráglovat. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 21. 5. 2014 (5 min) -  Po kom se jmenují… Becherovka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 5. 2014 (5 min) – O floskulích. Na půdě. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 23. 5. 2014 (5 min)

Když se řekne…. Deus ex machina.  Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 26. 5. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Thonetka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 27. 5. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Do roka a do dne. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 28. 5. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Pavlovův reflex. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 5. 2014 (5 min) – O floskulích. Noční můra. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 30. 5. 2014 (5 min) - Labutí píseň. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 6. 2014 (ČRo 2 Praha, 10.40 h.). – Po kom se jmenují… Peloponés. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 6. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.) -  Když se řekne… Sedm hladových let. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 4. 6. 2014. -  Po kom se jmenují… Škodovka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 6. 2014. -  O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 6. 6. 2014.

Když se řekne…. Ahoj. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Downův syndrom. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 6. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Seká to jako Baťa cvičky. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 11. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Bacardi rum. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková.  Premiéra 12. 6. 2014 (5 min) – O floskulích. Strašně. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 13. 6. 2014 (5 min) Když se řekne…. Koupit za pět prstů. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Hermafrodit. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 17. 6. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Šalamounský výrok. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 18. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Laurin a Klement. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 6. 2014 (5 min) –

O floskulích. V tuto chvíli. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 20. 6. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Nasazovat někomu psí hlavu. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Ampér. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 24. 6. 2014 (5 min) – O floskulích. Došlo k… Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 27. 6. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Tantalova muka. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 6. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Adelaide. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Jezdí jako Širón. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 7. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Ano a ne. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie: Naděžda Mečířová. Premiéra 3. 7. 2014 (5 min) – O floskulích. Landsmanšaft. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 4. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Rychleji, výš, silněji! Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 7. 7. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Hašlerka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Megera. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 7. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Já. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 10. 7. 2014 (5 min) – O floskulích. Bonmot. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 11. 7. 2014 (5 min)

Když se řekne…. Xantipa. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 14. 7. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Oidipovský komplex. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Svůdný Casanova. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 7. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Děkuji. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 17. 7. 2014 (5 min) – O floskulích. Křišťálová koule. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 18. 7. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Biedermeier. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 21. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Deset ran egyptských. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 7. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Bojkot. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 7. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Prosím. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 24. 7. 2014 (5 min) – O floskulích. Drtivá většina. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 25. 7. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují… Lejeunův syndrom. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 28. 7. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Arbiter elegance. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 7. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Barrandov. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 7. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Jméno. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 31. 7. 2014 (5 min) – O floskulích. Neposlední řada. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 1. 8. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Achilova šlacha. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 4. 8. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Nosit sovy do Athén. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 8. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Beaufortova stupnice. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 6. 8. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Ty a vy. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 7. 8. 2014 (5 min)  – O floskulích. Spekulovat. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 8. 8. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují… Eiffelovka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 11. 8. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Silný jako Herkules. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 12. 8. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Amazonka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 13. 8. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. My a oni. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 14. 8. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 15. 8. 2014 (5 min)

Když se řekne… Zvojtit Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 18. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.). -  Po kom se jmenují… Beringovo moře. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 8. 2014. -  Když se řekne… Himl Laudon. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 20. 8. 2014 -  Rétorické jednohubky. Co bych kdybych. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 21. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.). – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 22. 8. 2014.

Po kom se jmenují… Coulombův zákon. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 25. 8. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Má svaly jako Frištejnský. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 26. 8. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Dreyfusova aféra. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 27. 8. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 28. 8. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 29. 8. 2014 (5 min) -

Když se řekne…. Národ sobě. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 9. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují…  Eustachova trubice. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 9. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Chaos jako v Babylónu. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 9. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 4. 9. 2014 (5 min) – O floskulích. Mít problém. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 5. 9. 2014 (5 min) -

Po kom se jmenují… Foucaultovo kyvadlo. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 9. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Stojí jako svatej za dědinou. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 9. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Galvanizace. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 9. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Slovní vata. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 11. 9. 2014 (5 min) – O floskulích. Deficit. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 12. 9. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Záhadný jako Sfinga. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 9. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Habán. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 9. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Mana nebeská. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 17. 9. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Stupňování. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 18. 9. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 19. 9. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují… Jawa. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 9. 2014 (5 min) – Když se řekne…. Nazdar Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 9. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují… Mausoleum. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 24. 9. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 25. 9. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 26. 9. 2014 (5 min)

Když se řekne – Stojí za starou belu. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 9. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují – Konstantinopol. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 9. 2014 (5 min) -  Když se řekne – Uctívat zlaté tele. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 10. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. §§ Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 2. 10. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 3. 10. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují… Lynčování. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 6. 10. 2014 – Když se řekne… Slavit abrahámoviny. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 7. 10. 2014 – Po kom se jmenují… Maginotova linie. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 10. 2014 – Rétorické jednohubky. Artikulace. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 9. 10. 2014 – O floskulích. Projekt. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 10. 10. 2014.

Po kom se jmenují – Chatuebriand. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 13. 10. 2014 (5 min) – Když se řekne – Augiášův chlév. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 14. 10. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují – Ohm. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 10. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky – Frázování  a pauzy. Účinkují Tomáš Vacek a Milena  Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 16. 10. 2014 (5 min) – O floskulích – Super. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 17. 10. 2014.

Po kom se jmenují – Athény. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 20. 10. 2014 (5 min) – Když se řekne – Přeskoč, přelež, nepodlez. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 10. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 23. 10. 2014 (5 min) – O floskulích- Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 24. 10. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Radeckého marš. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 27. 10. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – Když se řekne – turecké hospodářství. Premiéra 28. 10. 2014. – Slovo nad zlato – Po kom se jmenují – Sadista. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 10. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 30. 10. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:40 h.; 5 min) – Slovo nad zlato – o floskulích -Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 31. 10. 2014  (5 min)

Po kom se jmenují – Panika. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 11. 2014 (5 min). – Když se řekne – Daniel v jámě lvové.Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 4. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – Po kom se jmenují – Toulovcovy maštale. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 11. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 6. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – O floskulích – Časovaná bombaPátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 7. 11. 2014 (5 min)

Slovo nad zlato – Po kom se jmenují – Vincentka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – Když se řekne – Ostražitý jako Kerberos. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 11. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 12. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – Rétorické jednohubky Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 13. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – O floskulích – Uvidíme se později. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 14. 11. 2014  (5 min)

Slovo nad zlato – Když se řekne – Roh hojnosti. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 18. 11. 2014 (5 min) – Slovo nad zlato – Po kom se jmenují – Žiletka. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 11. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 20. 11. 2014 (5 min) – O floskulích – Komunikační strategiePátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 21. 11. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Aréna. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 24. 11. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 27. 11. 2014 (5 min) -  O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 28. 11. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Afrodisiakum. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 12. 2014 (5 min) – Čert aby to spral.Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 12. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují – Joule. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 12. 2014 (5 min) -  Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 4. 12. 2014 (5 min) -  O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 5. 12. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Bolívie. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 12. 2014 (5 min)  – Když se řekne – Krutá Nemesis. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 12. 2014 (5 min) -  Po kom se jmenují – Kardanův závěs. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 12. 2014 (5 min) -  Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 11. 12. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 12. 12. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Narcis. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 12. 2014 (5 min) – Když se řekne – Boj s větrnými mlýny. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 12. 2014 (5 min) – Po kom se jmenují – Akce Kryštof. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 17. 12. 2014 (5 min) – Rétorické jednohubky. Účinkují Tomáš Vacek a Milena Steinmasslová. Režie Naděžda Mečířová. Premiéra 18. 12. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 19. 12. 2014 (5 min)

Po kom se jmenují – Nimrod. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 12. 2014 (5 min) -  Když se řekne – Je něco shnilého ve státě Dánském. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 12. 2014 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 2. 1. 2015 (5 min)

- Po kom se jmenují – Ferrari. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 1. 2015 (5 min) – Osmý div světa. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 6. 1. 2015 (5 min). – Po kom se jmenují – Nobelova cena. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 7. 1. 2015 (5 min) – Když se řekne – Ariadnina nit. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 1. 2015 (5 min) – O floskulíchPátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 9. 1. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Bougainvillie.Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 12. 1. 2015 (5 min) – Když se řekne – A přece se točí. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 13. 1. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Bertillonáž. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 14. 1(5 min) – Když se řekne – Spartánská výchova. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 1: 2015 (5 min) -  O floskulích – Ujal se. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 16. 1. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Murphyho zákony. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 1. 2015 (5 min.). – Když se řekne – Po nás potopa – Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 20. 1. 2015 -  Po kom se jmenují – Žakár. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 21. 1. 2015 – Když se řekne – Filištín. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 1. 2015 – O floskulích – V pohodě. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 23. 1. 2015.

Po kom  se jmenují – Earl Grey. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 26. 1. 2015 – Když se řekne – Manželský trojúhelník. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 27. 1. 2015 – Po kom se jmenují – Carpaccio. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 28. 1. 2015. – Když se řekne – Tvrdý jako štolverk. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 1. 2015. -  Rebelové.  Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 30. 1. 2015.

Po kom se jmenují – Erotika. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 2. 2015 – Když se řekne – Jablko sváru. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 2. 2015 – Po kom se jmenují – Filipíny. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 4. 2. 2015 – Když se řekne – Pevný jako helvétská víra.
Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 2. 2015 -  O floskulích – Za hranou. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 6. 2. 2015.

Když se řekne – Mí Pražané mi rozumějí. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 2. 2015 -  Po kom se jmenují – Parkinsonova nemoc. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 2. 2015 -  Když se řekne – Nouze naučila Dalibora housti. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 11. 2. 2015 -  Po kom se jmenují – Pitaval. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 12. 2. 2015 – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová.  Premiéra 13. 2. 2015

Po kom se jmenují – Bernardýn Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 2. 2015 (5 min) – Slovo nad zlatoKdyž se řekne – Hermeticky uzavřený Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 17. 2. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Volt Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 18. 2. 2015. – Když se řekne – Krásný jako Adonis Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 2. 2015 (5 min) – O floskulích – Třešnička na dortu Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 20. 2. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Šraml. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 2. 2015 (5 min) – Když se řekne – Mít vroubek. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 24. 2. 2015 (5 min) – Mattoni Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 25. 2. 2015 (5 min) – Když se řekne – Mít Filipa. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 26. 2. 2015 (5 min) -  O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 27. 2. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Amoniak. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Premiéra 2. 3. 2015. – Když se řekne – Nechat na holičkách. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 3. 3. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Makadam. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 4. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Sbírat vavříny. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 5. 3. 2015 (5 min) – O floskulích – Radikálové Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 6. 3. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Pralinky. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Řádit jako černá ruka. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 10. 3. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Chiméra. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 11. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Mluvit lakonicky. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 12. 3. 2015 (5 min) – O floskulích – Dechberoucí. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 13. 3. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Nanuk. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Oslí můstek. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 17. 3. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Lewisky. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 18. 3. 2015 (5 min) Když se řekne – Danajský dar Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 19. 3. 2015 (5 min) – O floskulích Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 20. 3. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Fauna a Flóra. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Jiříkovo vidění. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 24. 3. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Viržinko. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 25. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Mít máslo a hlavě. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 26. 3. 2015 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravil Vladimír Just a Ivana Denčevová. Premiéra 27. 3. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Magalhaesův průliv. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 3. 2015 (5 min) – Když se řekne – Modrá krev Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 31. 3. 2015 – Když se řekne – Hokuspokus Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 1. 4. 2015 – Když se řekne – Houby s octem. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 2. 4. 2015 – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravil Vladimír Just a Ivana Denčevová. Premiéra 3. 4. 2015.

Když se řekne – Vzít na paškál. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 7. 4. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Sendvič. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 8. 4. 2015 (5 min) – Když se řekne – Sednout na lep. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 9. 4. 2015 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 10. 4. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Arachnofobie. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 13. 4. 2015 (5 min) – Když se řekne – Dělat

boty. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení.Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 14. 4. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Fahrenheit. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 15. 4. 2015 – Když se řekne – Být ras. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 16. 4. 2015 (5 min) – O floskulích – Nastavit procesy. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravil Vladimír Just a Ivana Denčevová. Premiéra 17. 4. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Šovinismus. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 20. 4. 2015 (5 min). – Když se řekne – Pije jak Dán. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 21. 4. 2015 (5 min). – Po kom se jmenují – Fiakr. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 22. 4. 2015 (5 min) – Když se řekne – Žoviální. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 23. 4. 2015 (5 min) – Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravil Vladimír Just a Ivana Denčevová. Premiéra 24. 4. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Gigant. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 27. 4. 2015 (5 min) – Když se řekne – Toho bohdá nebude. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 28. 4. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Mount Everest. Výprava do historie za osobnostmi, které obohatily náš slovník. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 29. 4. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Valpuržina noc. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Jitka Škápíková. Premiéra 30. 4. 2015 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová a Vladimír Just. Premiéra 1. 5. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Jégrovky. Premiéra 4. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Husarský kousek. Premiéra 5. 5. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Šrapnel. Premiéra 6. 5. 2015 (5 min) -  Když se řekne – Filemon a Baucis. Premiéra 7. 5. 2015 (5 min) – O floskulích – Na druhou stranu. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová a Vladimír Just. Premiéra 8. 5. 2015. – Po kom se jmenují – Nestlé. Premiéra 8. 5. 2015 (5 min)

Když se řekne – Vzlétnout jako Fénix. Premiéra 11. 5. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Egypt. Premiéra 12. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Být rtuťovitý. Premiéra 13. 5. 2015 (5 min). – Po kom se jmenují – Adidas. Premiéra 14. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Nemít ani floka. Premiéra 15. 5. 2015 (5 min)

Po kom se jmenují – Priessnitzův obklad. Premiéra 18. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Velbloud uchem jehly. Premiéra 19. 5. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – RH faktor Premiéra 20. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Bludný Holanďan. Premiéra 21. 5. 2015 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová a Vladimír Just. Premiéra 22. 5. 2015 (3 min) – Po kom se jmenují – Maggi. Premiéra 22. 5. 2015 (5 min)

Když se řekne – Překročit Rubikon. Premiéra 25. 5. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Ludolfovo číslo. Premiéra 26. 5. 2015 (5 min) – Když se řekne – Dlouhá Odysea. Premiéra 27. 5. 2015 (5 min) – Po kom se jmenují – Martensky. Premiéra 28. 5. 2015 (5 min) – O floskulích. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Premiéra 29. 5. 2015 – Když se řekne – Vyschlý jako mumie. Připravila Ivana Denčevová a Vladimír Just. Premiéra 29. 5. 2015.

Po kom se jmenují – Rudolfinum. Premiéra 1. 6. 2015 (5 min) – Když se řekne – Kvílí jako Meluzína. Premiéra 2. 6. 2015  (5 min) – Po kom se jmenují – Charita a Grácie. Premiéra 3. 6. 2015 (5 min) – O floskulích – Není jasné Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Připravila Ivana Denčevová a prof. Vladimír Just. Premiéra 5. 6. 2015 (3 min)

O floskulích – Kultovní. Pátrání po původu některých obecně užívaných rčení. Přednes Karolína Koubová. Připravila Ivana Denčevová. Premiéra 26. 6. 2015 (3 min)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Od pondělí 4.5.2015 změna vysílacího času:
—————————————–

Pondělí až čtvrtek: v původním dopoledním čase (10:33) se pod stejným názvem „Slovo nad zlato“ vysílá jakýsi „jazykový potlach“ (???),
páteční dopolední řada o floskulích zatím zůstává.

Původní řady „Když se řekne“ a „Po kom se jmenují“ se střídají na „Dvojce“ každý všední den večer od 22:25 (po četbě na pokračování).

V PÁTEK se tedy vysílají 2 pořady!!! – proto je v tomto přehledu v květnových týdnech trochu zmatek – nazvy večerních sérií jsou pomíchané s dopoledními „floskulemi“

Přehled názvů večerních pořadů (22:25):
- pátek 8.5.2015 – Po kom se jmenují – Nestlé. (5 min)
- pátek 15.5.2015 – Když se řekne – Nemít ani floka (5 min)
- pátek 22.5.2015 – Po kom se jmenují – Maggi (5 min)
- pátek 22.5.2015 – Když se řekne – Vyschlý jako mumie (5 min)

Doplňující informace:
———————
NOVÁ PODOBA, resp. náplň DOPOLEDNÍ rubriky „Slovo nad zlato“ (pondělí až čtvrtek), nemá s původními pořady nic společného.

Přepis ohlášení prvního pořadu 4.5.2015 „dvojkovou moderátorkou“:

„Milí posluchači, je tady pro Vás pravidelná rubrika „Slovo nad zlato“, ale dnes v trochu jiných šatičkách. Do lingvistického mudrování se nově pouští můj kolega Honza Rosák. A znáte to, každý máme něco jiného, co pořád kolem sebe slyšíme a drtí nás to, tak například já jsem jak popíchnutá, když někdo řekne, a toho si všimněte, uslyšíte to skoro v každých zprávách, že „díky požáru lehla celá škola popelem“, To strašlivé zaměňování slovíček „díky“ a „kvůli“ mě konkrétně úplně vysiluje. Jak za chvíli uslyšíte, tak Honzovi zase leží na srdci to, jak se mezi sebou oslovujeme. Tak vás tedy teď v tuto chvíli oslovím hezky, milí posluchači, díky Honzovi Rosákovi a jeho hostovi se něco důležitého dozvíme.

* * * * *
Poslechem zjištěno:
Hostem pořadu (patrně stálým nebo pravidelným) je PhDr. Markéta Pravdová, předsedkyně Rady Ústavu pro jazyk český.
Náplní zřejmě budou běžné jazykové jevy a nešvary (téma 1. pořadu: oslovování).
Pořad je zpestřen výzvou k posluchačům, aby „hledali české ekvivalenty pro cizí slova, která zaplavují naši řeč“ – na 1. vysílací týden jím je slovo „vikend“.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)