Danko a Janko (1963)

Terézia Vansová. Rozhlasová hra pro mládež. Dramatizace Július Farkaš. Dramaturgia Emil Fillo. Hudobná dramaturgia Marián Martinák. Zvuková spolupráca Ervín Eisler a Vladimír Marko. Režie Anton Glézl.

Účinkují Štefan Zora, Vlado Prokopovič, Pavol Povoda, Martin Terray, Dušan Poljak, Štefan Jančík, Viliam Záborský, Viera Bálinthová, Rudolf Vellický a další.

Připravil Československý rozhlas v roce 1963 (70 min.). Repríza 18. 9. 2015 (SRo 8 Rádio Litera); 14. – 19. 10. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Dielo Danko a Janko napísala Terézia Vansová na motívy skutočných príbehov z detstva jej muža Jána Vansu (syn učiteľa) a jeho priateľa Daniela Laučeka (syn farára). Próza nemá súvislý dej, tvoria ju jednotlivé príhody, ktoré prežili v detstve Ján a Daniel. Drobné chlapčenské príhody a nehody, výmysly a dobrodružstvá, sú vyrozprávané tak, že navodzujú neopakovateľnú atmosféru slovenských škôl, fár, i celej dedinskej pospolitosti 19. storočia.

Lit.: Kekeliaková, Monika: Kafkova Milena, Šoltésovej deti, ale aj spomienky Jána Roznera. Z listov, denníkov a pamätí. In web Litera, 8. 9. 2015 (článek). – Cit.: Možno aj vy patríte medzi tých, ktorých ešte viac ako samotné diela spisovateľov odjakživa priťahovali práve ich intímne denníky a listy, či spomienky. Takýto typ literatúry vám prišiel plnokrvný a autentický. Osvetlilo sa vám vďaka takémuto čítaniu dielo a doba toho-ktorého autora, jeho rodinné zázemie, partnerské vzťahy či vnímanie vlastného písania. S Rádiom Litera si tento týždeň môžete „zalistovať“ v korešpondencii Franza Kafku a Ivana Laučíka, započúvať sa do jedinečných pamätí Eleny Maróthy-Šoltésovej (Moje deti), Terézie Vansovej (Danko a Janko), ale aj Jána Roznera (Sedem dní do pohrebu) a Mily Haugovej (Zrkadlo dovnútra). A môžete sa tešiť aj na román v listoch z pera Johanna Wolfganga Goetheho Utrpenie mladého Werthera. (…)

Terézia Vansová je ako spisovateľka známa najmä prvým slovenským románom pre ženy  – Sirota Podhradských (1889), ale aj ako redaktorka časopisu pre ženy Dennica. O niečo menej je v čitateľskom povedomí Vansovej útla knižka Danko a Janko, ktorá zachytáva detstvo autorkinho manžela Jána Vansu. Súčasťou príbehu je aj Daniel Lauček, ktorý bol Vansovým dobrým kamarátom z detských čias. Rozhlasovú dramatizáciu tejto Vansovej knihy pod názvom Danko a Janko režijne naštudoval v roku 1963 Anton Glézl a účinkujú v nej Štefan Zora, Vlado Prokopovič, Pavol Povoda, Martin Terray, Dušan Poljak, Štefan Jančík, Viliam Záborský, Viera Bálinthová, Rudolf Vellický a ďalší. Zdramatizoval Július Farkaš. Rozhlasové spracovanie dokáže zaujať nielen deti či mládež, ale i dospelých poslucháčov.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)