Julinkin prvý bál (Julinčin první bál, 1995)

Terézia Vansová. Rozhlasová hra. Redakce Ján Zaťko. Mistr zvuku Ivan Kostolný. Hudební dramaturg Juraj Dubovec. Režie Ladislav Hyža.

Účinkují Andrej Štervenský, Anton Šulík, Ľubo Krkošková, Eliška Nosáľová.

Nastudoval Slovenský rozhlas Banská Bystrica v roce 1995 (27 min.). Repríza 9. 2. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); 1. – 5. 10. 2021 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažíková, Katarína: Téma týždňa  – Timrava a Vansová I alebo ženy so vztýčenou hlavou. In web Rádio Litera, 6. 2. 2017 (článek). – Cit.: Pripomíname si 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej Timravy a 160 rokov od narodenia Terézie Vansovej.

Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme dve významné literárne jubileá – 150. rokov od narodenia Boženy Slančíkovej Timravy a 160. rokov od narodenia Terézie Vansovej. V prípade Timravy sa môžete tešiť na odsentimentalizovanie lásky, nadhľad i sebairóniu, vynikajúci pozorovací talent, psychologickú sondu do manželského spolužitia, ktorá pripomína presvedčivosť a majstrovstvo Dostojevského. Mnohé z Timravy je až neuveriteľne nadčasové. Vansovej životná a tvorivá cesta odkryje vtedajšie zmýšľanie o žene ako o emancipovanej nestvore, ak sa túžila vzdelávať. Bolo to pokladané za čosi nehorázne. Čo-to sa dozvieme v pásmach už tento týždeň aj o Vansovej živote – bola to žena, ktorá sa nevzdala a tvorila aj napriek smrti svojho malého syna, nemožnosti mať ďalšie deti, depresiám a samovražde manžela. Od Timravy sa môžete tešiť na jej Bál, Mocnára, Skon Paľa Ročku, Ťapákovcov, ale aj na dramatizácie Márnosť všetko, Príde čas. Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru Eleny Antalovej a pásma o Timrave. Od Vansovej sme pre vás vybrali Sirotu Podhradských, Julinkin prvý bál. Podnetná bude aj relácia o emancipovaných ženách. (…)

Od Terézie Vansovej tiež vo vysielaní od štvrtka nájdete aj dramatizáciu poviedky Julinkin prvý bál. Dej poviedky sa dotýka citového rozpoloženia Julinky, ktorá sa pripravuje na svoj prvý ples. Napriek jednoduchému oblečeniu sa stáva stredobodom pozornosti mládencov. Vansová chcela zachytiť ako sa začiatkom 19. storočia dievčatá pripravovali na ples. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Andrej Štermenský, Anton Šulík, Ľuba Hlaváčová-Krkošková, Eliška Nosáľová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)