Pusť mi tam dalšího (2014)

Matěj Randár. Rozhlasová minihra. Komediální mikrodrama se odehrává v komerčním rádiu, které naživo vysílá relaci „Věštecké pondělí“.  Dramaturgie Hana Hložková. Režie Matěj Randár.

Osoby a obsazení: Věštkyně (Simona Peková), zvukař (Zdeněk Junák), dcera (Iveta Austová), volající 1 (Pavel Zatloukal), volající 2 (Aranka Lapešová), volající 3 (Roman Blumaier), volající 4 (Barbora Goldmannová), volající 5 (Zbyšek Humpolec), volající 6 (Jiří Bartoň).

Nastudovalo Brno v roce 2014. Premiéra 30. 3. 2014 pod názvem Tři dramatické miniatury (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.) v rámci pořadu Čajovna společně s hrami Čistej vzduchHoplakluaka. Repríza 21. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet.

Lit.: Hložková, Hana: Tři dramatické miniatury. In web ČRo 3 Vltava, březen 2014 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Podvečer nazvaný Tři dramatické miniatury uvádíme s ohledem na možnost poskytnout talentovaným tvůrcům vstup do éteru a případně s nimi rozvinout další spolupráci. Posluchači poslední nedělní Čajovny v měsíci se jeho prostřednictvím seznámí s několika zajímavými autory – Zdeňkem Kociánem, Tomislavem Čečkou a Matějem Randárem.

Jelikož si každý z dramatiků zvolil odlišný žánr, jediným společným prvkem miniher Čistej vzduch, Hoplakluaka a Pusť mi tam dalšího je stopáž v rozmezí 10-15 minut. Ve zmíněných třech hrách proběhnou také rozhlasové režijní debuty Simony Nyitrayové, Anety Beránkové a již jmenovaného Matěje Randára.

Tři dramatické miniatury vznikly jako volné pokračování projektu z roku 2011, kdy jsme v cyklu Hry a dokumenty nové generace uvedli malé dramatické debuty dvou autorek a jedné režisérky. V podvečeru nazvaném Dvě hříčky – Břichomluvec a Biofil se tenkrát představila Kateřina Malečová Suková, Hana Roguljič a Martina Schlegelová. V rozhlase začínající trojice mladých žen dnes ve své tvorbě úspěšně pokračuje. Prvním dvěma jmenovaným už bylo odvysíláno nejen několik minutových her, ale také původní celovečerní hry. Martina Schlegelová se nedávno stala novou režijní posilou v ČRo. Jelikož původní záměr naplnil dramaturgické očekávání, v letošním roce představíme pět nových tvůrců.

Čistej vzduch od Zdeňka Kociána pojednává o nečekaném zvratu v životě nevyrovnaného, ale sympatického páru. Tragikomickou atmosféru manželského nedorozumění vytvořila režisérka Simona Nyitrayová. Přestože autor hry a režisérka studovali odlišné obory, oba spojuje absolutorium divadelní fakulty na JAMU.

Zdeněk Kocián (1985) původně studoval Rozhlasovou a televizní dramaturgii a scenáristiku, kde natočil čtyřdílný rozhlasový cyklus o životě Ježíše Evangelia podle anonymního svatého a rozhlasový dokument Včelaři – ohrožený druh? Pro Český rozhlas Brno napsal fejetony Benja a Encounter uvedené v rámci pořadu Zelný rynk. V olomouckém studiu se vysílal portrét Janet, je autorem minutové hry Dokolečka dokola. Na JAMU pokračuje ve studiu v ateliéru Audiovizuální tvorba a divadlo.

Simona Nyitrayová (1987) absolvovala obor činoherní režie muzikálem Oldřicha Daňka a Jana F. Fischera Jedno jaro v Paříži a tragikomedií Moritze Rinkeho Café Umberto. Během školy a po jejím ukončení pracovala na několika scénách, kde inscenovala hry Bubák, Velké divadlo světa a Petr Pan. Kromě divadelní režie se věnuje také práci s dětmi, dramaterapii s mentálně postiženými a překládá z angličtiny.

Lehce thrillerovou situaci na večírku vládnoucích politiků popisuje hra Hoplakluaka od Tomislava Čečky. Jejím hrdinou je elitní výsadkář, který se v režii Anety Beránkové těžce vyrovnává s válečnými traumaty. I když autor hry a režisérka studovali na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v ateliéru Audiovizuální tvorby, před touto spoluprací se neznali.

Tomislav Čečka (1988) s nadsázkou říká, že „je ve svých aktivitách rozmanitý, v poslední době se věnuje hlavně psaní scénářů pro krátké filmy, občasné režii a přípravě svého vlastního sci-fi vesmíru, do kterého by chtěl jednou odejít natrvalo, protože tam mají novogotické viktoriánské paláce a člověk se tam uživí i spaním“. Na realizaci čekají např. jeho scénáře Kam ty mraky jdou, Čekání na Godota (Revision 2) a „1000“. V loňském roce začal psát minutové hry pro rozhlas.

Aneta Beránková (1987) natočila mj. fiktivní reklamu Zbrojovka Vranín, komediální videoklip El Camino! a dokument Loučky o site specific projektu Divadla T. E. J. P. Na filmových přehlídkách sklidila úspěchy za krátké autorské filmy Genius loci, Partie šachu a Problémy. Jako scenáristka píše pro Českou televizi Labužnické historky a připravuje dokument Sbohem, Kambodžo! Kromě toho se ráda podílí na animovaných filmech a tanečních představeních.

Komediální příběh Matěje Randára nazvaný Pusť mi tam dalšího, který si také sám režíroval,se odehrává v komerčním rádiu, které naživo vysílá relaci „Věštecké pondělí“. Hlavní hrdinkou je moderátorka, která má s předpovídáním budoucnosti nečekané trampoty.

Matěj Randár (1991) studuje třetím rokem obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Do rozhlasového pořadu Zelný rynk přispívá fejetony a tzv. rozhlásky. Mimo rozhlas natočil krátký dokumentární film David a Kačka o mládežnickém tanečním páru. Jako režisér spolupracuje s divadlem Malá scéna Zlín a Divadlem Hvozdná. Pro zlínské divadlo Mandragora napsal hru Maturanti. Ve volném času se věnuje hudbě, fotografování a vyučuje kurzy společenského tance.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)