Cesta slepých ptáků (2008, 2018)

Ludvík Souček. „Rozhlasový magazín, který se zabývá otázkami 21. století je volně inspirován knihou Ludvíka Součka.“ Dramatizace Petr Mandel.  Zvukový mistr Milan Křivohlavý. Natáčecí technik Jitka Kundrumová. Dramaturgie Václava Ledvinková, Režie Vladimír Rusko.

Účinkují Robert Tamchyna, Jaromír Meduna, Ilona Svobodová, Jan Novotný, Jiří Schwarz, Svatopluk Schuller, Ernesto Čekan, Alois Švehlík, David Novotný, Jan Tůma, Jan Szymik, Petr Adlres, Marcel Grün, Milan Dvořák, Libor Dvořák, Vladimír Fišer, Vladimír Rusko Tereza Vachunová.

Natočeno v roce 2007. Premiéra 12. 4. 2008 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.; 50 min.). Repríza 15. 5. 2021 (ČRo Rádio Junior, 10:00 h.).

Vydala Radiotéka v roce 2018 (MP3).

Pozn.:  Poslechněte si ojedinělé vydání populárně vědeckého magazínu Otazníky 21. století. Premiérový díl má název Cesta slepých ptáků a staneme se v něm svědky jedné zvláštní expedice na Island. Původním záměrem výpravy, které se zúčastnili i český lékař a dokumentaristka z Národního muzea, bylo pátrání po ojedinělém druhu jeskynních brouků, přitom však došlo k mimořádnému objevu, který mnozí označují doslova za epochální. Důkazy nalezené v islandském kráteru Sneffels poodhalily roušku tajemství a dohadů o existenci mimozemských civilizací ve vesmíru a zároveň poukázaly na souvislosti tohoto poznání s naší minulostí a přítomností.

Čeká vás nejen rozhovor Roberta Tamchyny s MUDr. Kameníkem a dr. Královou, ale i rozhlasová rekonstrukce celé výpravy, k jejímuž průběhu se vyjádří řada znalců z oboru!

Lit.: Ledvinková, Václava: Cesta slepých ptáků. In web ČRo, duben 2008 (anotace). – Cit.: 12. duben patří jako Mezinárodní den letectví a kosmonautiky k významným dnům. Letos toto datum připadá na sobotu, a proto si Český rozhlas 2 – Praha dovoluje pozvat všechny své posluchače v trochu netradičním čase, vyhrazeném sobotním hrám, k poslechu populárně vědeckého magazínu Otazníky 21. století. Premiérový díl má název Cesta slepých ptáků a staneme se v něm svědky jedné zvláštní expedice na Island.

Původním záměrem výpravy, které se zúčastnili i český lékař a dokumentaristka z Národního muzea, bylo pátrání po ojedinělém druhu jeskynních brouků, přitom však došlo k mimořádnému objevu, který mnozí označují doslova za epochální. Důkazy nalezené v islandském kráteru Sneffels poodhalily roušku tajemství a dohadů o existenci mimozemských civilizací ve vesmíru a zároveň poukázaly na souvislosti tohoto poznání s naší minulostí a přítomností.

V sobotu 12. dubna krátce po 13:05 hodině nás čeká nejen rozhovor Roberta Tamchyny s MUDr. Kameníkem a dr. Královou, ale i rozhlasová rekonstrukce celé výpravy, k jejímuž průběhu se vyjádří řada znalců z oboru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)