Kormidelník Ready (Kormidelník Vlnovský, 1973)

Frederick Marryat.  Rozhlasová dramatizace dobrodružného románu.  Překlad Alojz Machovec. Zvuk Ervin Eisler. Dramaturg Emil Filo. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Alojz Kramár, Elo Romančík, Hana Kostolanská, Emil Filo, Igor Knězek, Mária Úradníčková, Daniel Michaeli, Gustáv Legéň, Július Paluš a Vladimír Durdík ml.

Natočeno 1973 (73 min.). Repríza 19. 7. 2019 (Rádio Litera, 14:30 hod.).

Pozn.: Hra pre mládež podľa knihy Fredericka Marryata Kormidelník Ready je klasickou robinzonádou. Marryat v texte opisuje osud rodiny, ktorá sa plaví na obchodnom korábe z Európy do Austrálie. Pri stroskotaní na Myse Dobrej nádeje zostáva rodina opustená, len v spoločnosti starého kormidelníka. Nebudú chýbať domorodci a dramatický boj o záchranu života. (anotace)

Pozn. 2: K napsání dobrodružného příběhu mořských trosečníků inspirovala Marryata kniha Švýcarský Robinson od Johanna Davida Wysse. První česká verze pochází již z roku 1846 a vznikla jako adaptace německého zpracování z roku 1843 s názvem Sigismund Rüstig. Jak bylo tehdy zvykem, autor české adaptace Josef Václav Zimmermann jména hrdinů počeštil a knihu nazval Miloslaw Wlnowský, Bremský kormidelník.

Kniha je klasickou robinzonádou. Marryat v ní vypráví příběh rodiny váženého pana Rolemila se čtyřmi dětmi a černou chůvou, která se plaví na obchodním korábu Pokojný (v originále Pacific) z Evropy do Austrálie. Při ztroskotání lodi u Mysu Dobré naděje je rodina prchající posádkou na vraku opuštěna. Jediný, kdo na potápějící se lodi kromě nich zůstane, je starý kormidelník Vlnovský, vzor věrnosti, čestnosti, moudrosti a laskavosti. Ten dokormidluje s lodí k neobydlenému korálovému ostrovu a zde použije všech svých dlouholetých zkušeností a svého důmyslu k tomu, aby s pomocí dospělých členů Rolemilovy rodiny zařídil trosečníkům bezpečný a příjemný pobyt na ostrově. V posledních chvílích před připlutím záchranné lodi obětuje starý námořník i svůj život v boji proti útočícím domorodcům, kteří sem připluli ze sousedních ostrovů. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)