Salome (1970)

Oscar Wilde. Rozhlasová adaptace divadelní hry. Rozhlasová adaptace Vladimír Rusko st. Scénická hudba Jozef Malovec. Zvuk Vladimír Marko. Dramaturgie Mária Terenová. Režie Vladimír Rusko st.

Účinkují Ctibor Filčík, Karol Machata, Eva Kristýnová, Zdena Grúberová, Anton Mrvečka, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Ondrej Nemčok, Marián Gallo, Alojz Kramár, Ivan Mistrík, Ondrej Košút, Branislav Koreň, Štefan Figura.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1970.  Repríza 19. 4. 2009 (SRo); 25. 6. 2016 (SRo Rádio Pyramída); 16. 4. 2021 (SRo Rádio Devín); 9. – 16. 6. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Vladimír Rusko pracoval v rozhlase 15 832 dní – sám si to zrátal a my vieme z bloku venovaného publicistike, že režíroval viac ako 800 rozhlasových hier, dramatizácií a relácií. Prvou hrou, ktorú režíroval, bol Myjavský hudec, životný príbeh primáša Samka Dudíka. A Vlado Rusko sa ako prvý medzi režisérmi začal venovať stereofónii. Tieto začiatky vraj boli zábavné, ako sám tvrdí.
V rozhlasovej hre Salome musela hrdinka tancovať okolo Herodesa a neustále hovoriť na mikrofón. Nebolo inej možnosti ako zodvihnúť herečku za lakte a režisér sa s ňou musel pohybovať po stereobáze v oblúku, aby vznikol dojem neustáleho tanca. Odvtedy má Vlado Rusko problémy s chrbticou, hoci, ako galantne dodáva, pani Grúberová bola ľahunká ako pierko.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)