Jak Jakub hledal robotu (2014)

František Lazecký. Pohádka z knihy Sedm Janků a drak Sedmihlavec. Tvůrci nezjištěni.

Osoby a obsazení: vypravěč (Terezie Breindlová), Jakub (Václav Ambrož), tatík a stařeček (Dušan Baur), matka a králova matka (Adriana Růžičková) a král a královský služebník (Jan Novotný).

Připravilo Rádio Proglas v roce 2014 (33 min.). Premiéra 13. 4. 2014 v cyklu Nedělní pohádka (Rádio Proglas, 14:00-14:30).

Pozn.: IK: Jak Jakub hledal robotu. In web Rádia Proglas 11. 4. 2014 (anotace). – Cit.: Knížku pohádek „Sedm Janků a drak Sedmihlavec“ originálně vyprávěných autorem Františkem Lazeckým už běžně na pultech knihkupectví nepotkáte, spíš ji najdete v knihovnách nebo antikvariátech. Vydalo ji v sedmdesátých letech ostravské nakladatelství Profil. Autor tu osobitě zpracoval známější i méně známé pohádkové motivy, ve kterých se objevují prvky krajové mluvy (robota, bělka, roba, vesele, borasek) a vtipně vykreslené charaktery rázovitých postav, které jakoby přímo vyrůstaly z lašského kraje.

Mládenec Jakub bude v dnešním příběhu hledat pro sebe tu správnou práci (robotu) a cestou milosrdně pomůže nějakému chudákovi. Jaká asi bude jeho odměna? A jakou dobrou robotu statečný chlop Jakub asi najde?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)