Velikonoční mystérium (197?)

Ivan Jelínek. Rozhlasová hra. Další tvůrci a interpreti nezjištěni.

Nastudovalo BBC v roce 197?

Pozn.: V 90. letech vznikla nová nahrávka.

Lit.: Faltýnek, Vilém: Velikonoční mystérium Ivana Jelínka. In web Radio Praha, duben 2011 (článek + ukázka k poslechu). –  Cit.: Velikonoční mystérium Ivana Jelínka je ojedinělá rozhlasová hra českého exilového básníka. Vznikla v 70 letech v Londýně, ve svátečním pořadu uvádíme ukázky z nastudování režiséra Melče z počátku 90. let 20. století.

Přední český básník Ivan Jelínek, rodák z moravského Kyjova, prošel dvěma emigracemi, první v letech druhé světové války, druhou po roce 1948. Zemřel v roce 2002 v Londýně. Svoji životní zkušenost shrnul ve dvou desítkách sbírek. Psal i prózy, memoáry a je autorem dvou ojedinělých rozhlasových her. Vánoční mystérium a Velikonoční mystérium.

Jelínek byl profesí rozhlasový redaktor. Poprvé vstoupil do rozhlasu ve třicátých letech v zahraničním vysílání, a když odešel z Československa, spolupracoval až do penze s českým vysíláním BBC v Londýně. Na začátku 70. let tato stanice uvedla obě jeho rozhlasové hry. Tehdejší nahrávka se bohužel nezachovala, byl by to unikátní dokument. Existují ale nahrávky novodobé, které v Československém rozhlase zkraje 90. let natočil režisér Josef Melč.

V nahrávce Velikonočního mystéria účinkují Gabriela Vránová, Pavel Soukup, Bořivoj Navrátil, Karel Pospíšil, Jana Andresíková a také například Jiří Adamíra, který vytvořil postavu Piláta Pontského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)