O princi poutníkovi (2008)

Washington Irving. Dramatizace Helena Sýkorová. Hudba Petr Mandel. Režie ozvučení Petr Šplíchal. Mistr zvuku Radek Veselý.  Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Josef Somr, Kryštof Hádek, Petr Pelzer, Ilja Racek, Blanka Bohdanová, David Novotný, Pavel Rimský, Lucie Pernetová, Michal Zelenka, Kamil Halbich, Jan Přeučil, Milan Slepička, Petr Šplíchal, Eva Přibylová, Tomáš Pergl, Dana Reichová,Jiří Litoš a Taťjana Gruntová.

Natočeno 2008. Premiéra 1. 5. 2008 (59min.). Repríza 30. 8. 2009 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.); 6. 9. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.); 4. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 11. 8. 2024 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Ledvinková Václava: O princi poutníkovi. In web ČRo, 1. 5. 2008 (anotace). – Cit.: K prvnímu májovému dni paří i trocha romantiky a v tomto duchu se ponese i nová rozhlasová pohádka. Má název O princi poutníkovi a napsala ji Helena Sýkorová na motivy předlohy Washingtona Irvinga.
Tento spisovatel je označován za prvního významného prozaika amerického romantismu. Velkou část svého života pobýval v Evropě, kde mimo jiné studoval dějiny Španělska. Především hrad Alhambra neboli Červený hrad, sídlo maurských vládců, vypínající se nad Granadou, se mu stal inspirací pro řadu příběhů. Vyprávění o princi Ahmedovi, který se vydá napříč Špnělskem hledat dívku svého srdce, je jedním z nich. Je to příběh o lásce i o překonávání překážek, jež stojí v cestě za naplněním snů a tužeb.
Ovšem nečekejme jen sladkobolný příběh. Washington Irving patří také k zakladatelům moderní americké humoristické prózy a jeho pohádka je toho důkazem. Ahmedovi průvodci při jeho putování, ubručená sova v podání Blanky Bohdanové a poněkud potrhlý, leč světaznalý papoušek alias David Novotný svým neustálým špičkováním vnášejí do pohádky vtip a legraci. Roli prince ztvárnil Kryštof Hádek. Za zmínku stojí i výborné zvukové zpracování, na němž mají velký podíl hudebník Petr Mandel, režisér ozvučení Petr Šplíchal a mistr zvuku Radek Veselý. To vše pod režijní taktovkou Dimitrije Dudíka.

Lit.: anonym: Washington Irving: O princi poutníkovi. In web ČRo 2 Praha, září 2015 (článek). – Cit.: Princ Ahmed se vydá napříč Španělskem najít dívku svého srdce. Ubručená sova v podání Blanky Bohdanové a poněkud potrhlý, ale světaznalý papoušek Davida Novotného jsou Ahmedovými průvodci, kteří neustálým špičkováním vnášejí do pohádky vtip a legraci.

Washingtona Irving je označován jako první velký prozaik amerického romantismu. Značnou část svého života pobýval v Evropě, kde mj. studoval dějiny Španělska.

Především hrad Alhambra neboli Červený hrad, sídlo maurských vládců vypínající se nad Granadou, se mu stal inspirací pro řadu příběhů. Vyprávění o princi Ahmedovi je jedním z nich. Je to příběh o lásce, o snech a tužbách i o překonávání překážek, které mu stojí v cestě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)